"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De SER: Sociaal Economische Revolutie of de Sociaal Economische Rem?

Column van ABU directeur Jurrien Koops over mogelijke plan SER om sociaal stelsel aan te pakken, met grote gevolgen voor zzp’ers.

SEREr wordt revolutie gepredikt door de polder. Althans vanaf de voorpagina van het FD afgelopen weekend. De revolutie betreft onze arbeidsmarkt en meer in het bijzonder de positie van de zelfstandigen. ‘Ze’ zijn inmiddels met meer dan één miljoen en houden de politieke gemoederen bezig. Het is knuppelen of knuffelen met onze hardwerkende éénpitters. Voor vakbonden vogelvrij en voor werkgevers vrije vogels.

 

De politiek kwam er eerder dit jaar niet uit. Het lang verwachte IBO-rapport met heldere aanbevelingen leidde niet tot een vervolg. De afschaffing van de zelfstandigenaftrek en verplichte verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid strandde in de coalitie. Nu is het de beurt aan de SER. Aangemoedigd door het CDA dat een vernieuwend voorstel deed. Kortere loondoorbetaling bij ziekte en na acht weken een verplichte ziekteverzekering voor alle werkenden. Verfrissend, omdat het niet alleen om zelfstandigen gaat, maar om alle werkenden.

 

Als we ons sociale stelsel willen aanpassen aan de toekomstige arbeidsmarkt gaat het over de (her)verdeling van risico’s en zekerheiden voor alle werkenden. Over een stelsel, waarbij de zelfstandige niet langer een afwijking van de norm is, maar een eigenstandige positie verkrijgt. Een stelsel dat zorgt voor substantieel lagere lasten voor het arbeidscontract. Een stelsel, waarbij zekerheden niet langer uitsluitend zijn opgehangen aan het arbeidscontract of de werkgever, maar aan alle kwetsbare werkenden, zelfstandig of in loondienst, zekerheid biedt.

Er is geen tijd te verliezen, want de flexibilisering van de arbeidsmarkt zet verder door. Uiteindelijk keert de wal het schip. Zo ver mag het niet komen. Goed dat de polder aan de slag gaat, maar dan mét actieve inbreng van de vogelvrije en vrije vogels zelf. Ik ben benieuwd wat het gaat worden met de SER: de Sociaal Economische Revolutie of de Sociaal of de Sociaal Economische Rem?

Drs. J.H. (Jurriën) Koops is sinds 2014 directeur van de ABU. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de organisatie. Koops studeerde Algemene Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als beleidsadviseur bij CNV Bedrijvenbond. In 1999 maakte hij de overstap naar Start, waar hij werkzaam was als Senior consultant Business Development. In 2002 begon hij bij de ABU als coördinator Team Arbeidsvoorwaarden en Juridische Zaken. In 2009 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 2012 tot directeur Sociale Zaken. Sinds 2014 is hij directeur van de ABU. Naast zijn reguliere werkzaamheden vervult hij diverse bestuurslidmaatschappen, zoals voorzitter STOOF en bestuurslid SNCU. Bekijk alle berichten van Jurriën Koops