"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De zelfstandige IT’er gaat domineren in 2016

Een op de drie organisatie is volgend jaar van plan om meer interim IT professionals in te zetten. En vooral zelfstandigen. Zo blijkt uit onderzoek van FastFlex.

3196482_lEen op de drie organisatie is volgend jaar van plan om meer interim IT professionals in te zetten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 25 organisaties uit de top 100 meest inhurende bedrijven in Nederland dat wij als FastFlex uitvoerden samen met onderzoeksbureau METRI. Het aandeel van externe professionals binnen het IT-domein blijft toenemen. Waar vorig net iets meer dan een derde van de IT-teams bestond uit externe professionals, is dat in 2015 flink gestegen naar bijna de helft (45%). De verhouding tussen zelfstandige professionals (zp’ers) en gedetacheerden groeit steeds verder naar elkaar toe.

Expertise ontbreekt 

De grootste reden voor het inzetten van extern IT-personeel is het toegang tot expertise die intern niet beschikbaar is. Voor 92 procent van de respondenten is dat een reden om interim IT professionals in te zetten. Dit wordt gevolgd door het vergroten van de flexibiliteit en het ontbreken van een geschikte interne medewerker. Het afgelopen jaar hebben veel bedrijven moeite gehad om specifieke functies en rollen ingevuld te krijgen. 40 procent van de ondervraagde organisaties geeft aan dit steeds lastiger te vinden. Wel betaalt de investering in eigen communities af: waar vorig jaar meer dan een derde aangaf dat de meeste externe professionals via hun eigen netwerk binnenkomen, is dat in 2015 gestegen naar 40 procent.

Ik verwacht dat de zp’er in de toekomst bijna het overgrote deel van de flexibele IT-schil beslaan. Ondanks dat de kennis van detacheringsbureaus aankomende jaren nog sterk nodig is, zet de trend van zelfstandigheid en ondernemerschap zich voort. Het aantal gedetacheerden zal steeds verder afnemen en plaatsmaken voor zp’ers. Het gaat voor organisaties steeds lastiger worden om talent en expertise aan te trekken en een breed eigen netwerk is hiervoor essentieel. Zelfstandige IT’ers die via een eigen netwerk binnenkomen hebben een korte time-to-hire en krijgen vaak betere beoordelingen. Toch hebben momenteel te weinig organisaties hun processen hier goed op ingericht, dit wordt dan ook de grootste uitdaging voor 2016. De zelfstandige IT’er gaat domineren.

Naar aanleiding van het benchmarkonderzoek en de tarieven van externe IT-professionals hebben wij een whitepaper ‘Externe inhuur binnen het IT-domein’ opgesteld. Deze is te downloaden via: http://www.fastflex.nl/nl-nl/media/whitepapers/whitepaper-benchmarking-2015-2016

 

Ondernemers en organisaties helpen om strategisch koers te zetten en te houden. Daar word ik blij van en dat is de reden dat ik samen met Laurens Adapt Innovatie gestart ben in 2018. Dit vanuit de overtuiging dat alle bedrijven en organisaties meer bezig moeten zijn met hun strategische vraagstukken. Eerder was ik meer dan vijf jaar werkzaam bij FastFlex, waar ik verantwoordelijk was voor de Business Development-activiteiten. Voordat Ik aan de slag ging bij FastFlex heb ik onder andere de master Marketing Management gedaan aan de Universiteit van Tilburg. Vervolgens heb ik het management traineeship van Young Colfield doorlopen. Naast mijn werk heb ik een passie voor sport, film, reizen en culinaire uitspattingen. Tevens ben ik sinds 2014 actief als raadslid in de gemeente Alphen-Chaam en publiceerde ik in 2018 mijn eigen boek genaamd ‘Lerend Leven’ Bekijk alle berichten van Niels Huismans

Eén reactie op dit bericht

  1. Met Zp’ ers in de flexibele schil van bedrijven maak je de organisaties zelf ook flexibeler. De korte time-to hire werkt hier zeker aan mee. De risico’s zijn echter; de beschikbaarheid van de zp’ er, de kwaliteit van de zp’ er en de continuïteit van de zp’ er.
    Daarom geeft het mijns inziens nog steeds een meerwaarde door in zee te gaan met “goede” zp’ ers die bijvoorbeeld in een maatschap werken, of die aangesloten zijn bij een consortium. Op deze wijze maakt de zp’ er tevens gebruik van het gezamenlijke netwerk om zeker te zijn van voldoende opdrachten.

    Voor de verschuiving van gedetacheerden voorzie ik alleen achter de schermen dat het eigen personeel bij de detacheringsbureaus afneemt, maar dat er meer gebruik gemaakt wordt van zp’ ers die gedetacheerd worden!

    Persoonlijk ervaar ik deze trend al enkele jaren en nu hoop ik van harte dat 2016 HET JAAR VAN DE ZP” er wordt!