"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandige professionals positiever over werk dan collega in vaste dienst.

Professionals met een flexibele arbeidsvorm zijn positiever over hun werk dan collega’s in loondienst.

Professionals met een flexibele arbeidsvorm zijn positiever over hun werk dan collega’s in loondienst. Het gevoel waarde toe te voegen leeft bij flexprofessionals meer dan bij medewerkers in vaste dienst. Op de vraag of zij het gevoel hebben tijdens werk waardevolle contacten te kunnen opdoen, antwoord 73% van de flexprofessionals positief, tegenover 55% van de mensen in vaste dienst. Ook ervaren zij meer uitdaging en zijn ze positiever over netwerkmogelijkheden dan hun collega’s in loondienst. Dit blijkt uit onderzoek onder hoogopgeleide professionals, uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Yacht.

deel-2-vast-vs-flex-stellingen-def

 

Uit het onderzoek komt naar voren dat er duidelijke verschillen tussen wat ‘flexibel’ en ‘vast’ het meest belangrijk vinden. Waar medewerkers in vaste dienst vooral waarde willen toevoegen aan de organisatie waar zij werken, maken flexprofessionals liever verschil in het vakgebied. Mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst zoeken ook niet zozeer naar bewondering van collega’s, in tegenstelling tot mensen in vaste dienst, maar steken vooral energie in het onderhouden van een netwerk.

Netwerkmogelijkheden

Netwerken is voor mensen met een flexibel contract belangrijker dan voor medewerkers met een vast dienstverband. “Werkgevers onderschatten vaak hoeveel belang medewerkers hechten aan het onderhouden van een goed netwerk. Het is begrijpelijk dat flexwerkers willen investeren in goede contacten. Dat is waardevol wanneer je vaker switcht tussen verschillende opdrachtgevers. Flexibel werken wordt serieuzer genomen en dat is ook niet vreemd in de huidige arbeidsmarkt waarin een leven lang werken voor een baas uitzonderlijk is. Dit houdt wel in dat je continue moet blijven investeren in jezelf en vakkennis”, aldus Ton Hopmans, algemeen directeur Yacht.

De mate waarin een opdracht het netwerk versterkt kwam in het onderzoek naar Goed Opdrachtgeverschap van ZiPconomy ook al naar voren als een van de belangrijkste motivatiefactoren van zelfstandige professionals.

deel-2-drijfveren-flex-vs-vast-def

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie