"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Whitepaper: 12 punten die iedere zelfstandige, opdrachtgever en bemiddelaar moet kennen over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.

Whitepaper. 12 punten die iedere zelfstandige, opdrachtgever en bemiddelaar moet kennen over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.

wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie whitepaperOp 1 mei 2016 verdwijnt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en treedt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in werking. Deze wijziging heeft veel impact op de manier waarop opdrachtgevers en ingehuurde (zelfstandige) opdrachtnemers afspraken met elkaar maken.

De VAR gaf opdrachtgevers en opdrachtnemers enige zekerheid dat er geen arbeidsrelatie was tussen beiden. Die zekerheid vooraf is via de DBA en de Belastingdienst nu ook te krijgen. Onderliggende regels over wanneer er nu wel en wanneer er geen sprake is van een arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer veranderen niet. De manier waarover daar vooraf zekerheid is te krijgen wijzigt wel drastisch. Dat vraagt alertheid en actie van zowel inhurende organisaties, zelfstandigen als bemiddelende bureaus.

In deze (geactualiseerde) whitepaper beschrijven we wat een ieder (opdrachtgevers, bureaus, zelfstandigen) te doen staat. Het debat of deze wet nu politiek of maatschappelijk gewenst is, laten we hier buiten beschouwing (zie daarvoor dit ZiPdossier)

In deze gratis, uitvoerige, whitepaper beschrijven we twaalf punten over de Wet DBA voor wie:

 • onbekommerd zelfstandigen wil blijven inhuren,
 • zelfstandigen wil blijven bemiddelen of
 • als zelfstandige met een gerust hart opdrachten wil blijven doen bij zijn opdrachtgevers.

Vragen die behandelt worden zijn onder andere:

 • Waarom wordt de VAR vervangen door de Wet DBA?
 • Wat houdt de Wet DBA in de kern in?
 • Voor wie geldt de Wet DBA en is deze verplicht voor iedereen die zzp’ers inhuurt?
 • Geldt de Wet DBA voor  alle zzp’ers/zelfstandig ondernemers?
 • Hoe kom ik aan een voorbeeldovereenkomst?
 • Kunnen bemiddelingsbureaus nog wel zzp’ers bemiddelen?
 • Lossen die bureaus alle problematiek voor inhuurders op?
 • Wie bepaalt of en met welke voorbeeldovereenkomst gewerkt wordt? De opdrachtgever of de opdrachtnemer?
 • Actielijsten wat nu te doen, als inhurende opdrachtgever, bemiddelaars en zelfstandig professional?

De Whitepaper is gratis beschikbaar voor alle abonnees van ZiPconomy. Aanmelden en daarmee ook onderdeel uitmaken van de groeiende ZiPconomy community kan via het invullen van dit formulier. U ontvangt dan ook gratis onze nieuwsbrief, elk kwartaal het digitale ZiPmagazine en toegang tot alle ZiPconomy papers en rapporten. 

[gravityform id=”20″ title=”true” description=”true”]

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie