"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuwste CBS cijfers: Inkomen zelfstandigen daalt. Vooral bij mannen.

Het inkomen van zelfstandigen is aan het dalen. Vooral bij mannen en vooral bij zzp’ers. Dat blijkt uit CBS cijfers.

Het inkomen van zelfstandigen is aan het dalen. Vooral bij mannen en vooral bij zzp’ers. Dat blijkt uit CBS cijfers zoals die gisteren zijn gepubliceerd.

Het inkomen als ‘zelfstandige uit de eigen onderneming’ is sinds 2011 gedaald met 4,2%. Dat geldt voor de groep zelfstandigen waarvan het inkomen als zelfstandige de hoofdmoot is van het inkomen is.  Het persoonlijke inkomen van alle ‘actieve’ op de arbeidsmarkt (dus zowel werknemers als zelfstandigen) groeide in dezelfde periode juist met 4,8%.

Het totaal aantal zelfstandigen is de opstelsom van de verschillende vormen van zelfstandigen die het CBS onderscheidt, van zzp’ers tot dga’s en zelfstandigen met personeel.

Het inkomen van zzp’ers daalt nog iets harder: 5%. Dat komt vooral vanwege de daling onder mannelijke zzp’ers. Het inkomen onder vrouwelijke zzp’ers daalde tussen 2011 en 2014 ‘maar’ met 1%, dat terwijl het aantal vrouwelijke zzp’ers toeneemt. Het inkomen van vrouwelijke zzp’ers blijft wel flink achter ten opzichte van mannen. Voornamelijk omdat ze minder declarabele uren maken.

In dezelfde periode (2011-2014) is het aantal zzp’ers met een lagere opleiding overigens gedaald en met een hogere opleiding gestegen. Het totale inkomen van alle zelfstandigen kwam in 2014 op bijna 40 miljard.

bron: CBS. bewerking ZiPconomy.
Inkomen als zelfstandigen. Bron: CBS. bewerking ZiPconomy

Grote brancheverschillen

Het CBS zet ook inkomens verdeeld over branches op een rij. Dat geeft aan dat er forse verschillen zijn per branche, veelal ook gekoppeld aan het type opdracht.

zzp inkomen naar branche
CBS, zzp inkomen naar branche
Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts