"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Jongere ZP’ers wil kortere opdracht.

Jongere zelfstandige professionals – onder de 45 jaar – willen korte opdrachten dan hun oudere collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van ZPfacts.

Jongere zelfstandige professionals – onder de 45 jaar – willen korte opdrachten dan hun oudere collega’s. Dat concludeert HeadFirst in haar ZPfacts nummer 4 en op basis van analyse van hun eigen opdrachten. Daarnaast blijkt dat het aanbieden van een 40 of een 36 uurs contract nauwelijks invloed heeft op de kosten van het inzetten van een interim professional. Interimmers met een 36 uurscontract declareren namelijk een veel hogere percentage van de contracturen.

Kortere opdrachten voor jongere zp’ers

De gemiddelde duur van een opdracht van een ZP’er betreft op dit moment circa 15 maanden. Doorgaans wordt hij niet in één keer voor de gehele periode gecontracteerd door de opdrachtgever. Hier worden gemiddeld vier contracten voor gebruikt. Kijkend naar de leeftijd van professionals is een duidelijk verschil zichtbaar in de opdrachtduur. Professionals boven de leeftijd van 45 jaar werken gemiddeld 2 maanden langer op een opdracht dan professionals van 45 jaar of jonger.

De verklaring hiervoor is volgens onderzoeker van HeadFirst mogelijk te vinden in de wil van jongere professionals om in een kortere periode meer verschillende opdrachten uit te voeren bij diverse opdrachtgevers. Diverse leerzame omgevingen snel afwisselen lijkt bij hen nog meer voorop te staan dan bij de oudere generatie.

duur opdracht interim naar leeftijd
Opdrachtduur in maanden – leeftijd

 

36 uurscontracten nauwelijks goedkoper dan 40 uur contract

Organisaties die Zelfstandig Professionals inhuren bieden steeds vaker een contract aan van 36 uur in plaats van 40 uur. Met name binnen de overheid is dit volgens HeadFirst een trend. Besparen van kosten is hierbij in sommige gevallen de overweging. Op 36-uurs contracten wordt echter relatief veel gefactureerd. Is het aangaan van 36-
uurs contracten dan ook daadwerkelijk kostenbesparend? Het antwoord is nee.

Een rekenvoorbeeld: Een ZP’er met een uurtarief van €85,- heeft heel 2015 een opdracht. 2015 telt 255 werkbare dagen. Op basis van een 36-uurs contract betekent dit dat de ZP’er maximaal €156.060,- aan zijn opdrachtgever kan factureren, er vanuit gaande dat hij het aantal contractuele uren niet overschrijdt. Voor een ZP’er met een 40-uurs contract is dit €173.400,-. De gemiddelde declaratie op een 36-uurs contract ligt echter bijna 9% hoger dan op een 40-uurs contract. Dit betekent dat de ZP’er met een 36-uurs contract jaarlijks zelfs meer zal factureren dan met een 40-uurs contract, al is het verschil marginaal. De potentiële kostenbesparing is dus hoog, maar in de praktijk levert het de inhurende organisatie geen besparing op.

verschill 36 en 40 uur contract

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie