"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

BREAKING: VAR verdwijnt toch niet per 1 januari: Nieuwe streefdatum 1 april

De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties gaat toch niet in per 1 januari. Uitstel ws tot 1 april 2016

eric-wiebes-220De VAR-verklaring voor zzp’ers blijft nog even bestaan. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maakte vandaag bekend dat zijn nieuw wet, Deregulering beoordeling arbeidsrelaties  (DBA), die de VAR moet gaat vervangen, niet per 1 januari 2016 ingaat.  In zijn antwoord aan de Eerste Kamer, die nieuwe vraagtekens stelde bij zijn voorstel, schrijft Wiebes: “De voorbereiding vordert, maar we zijn er nog niet. Ik geef uw Kamer dan ook in overweging om de behandeling van het wetsvoorstel een beperkte tijd aan te houden. Dat geeft mij de gelegenheid om meer voorbeeldovereenkomsten te beoordelen en te publiceren.”

Ook lijkt er een oplossing te zijn voor het probleem dat Wiebes zzp’ers die via een bureau werken niet onder de Wet DBA wilde plaatsen. De voorbeeld modelovereenkomst tussenkomst beschrijft hoe bemiddelingsbureaus kunnen blijven werken zoals nu (zie ook hier).

Uitstel behandeling

Het geplande plenaire debat in de Eerste Kamer van 27 oktober gaat voorlopig niet door. Wiebes streeft er nar om per 1 april 2016 de overstap te maken van de VAR naar het stelsel van modelovereenkomsten. Tot 1 januari 2017 is er dan een periode van voorlichting en coulance. De handhaving start per 1 januari 2017.

Het uitstel volgt op forse druk vanuit werkgeverskringen en de brancheorganisaties van bemiddelaars. Daar voegden de zzp-organisaties zich vorige week bij met hun brandbrief richting Wiebes. Centraal punt is dat de invoering te overhaast is en dat veel opdrachtgevers niet klaar zijn voor deze stap naar een fundamenteel nieuw stelsel. Dat heeft onzekerheid voor de zzp’ers tot gevolg.

Zoals de titel van het voorstel luidt (‘deregulering’) wil Wiebes veel overlaten aan de markt. Maar het gebrek aan regie van zijn ministerie wreekt zich nu. Er dreigt een wirwar aan modelovereenkomsten en de kritiek op de eerste gepubliceerde overeenkomsten groeit nu al. Wiebes buigt op het laatste moment, nadat hij eerder nog vol overtuiging aan de senatoren verklaarde op koers te zitten.

D66-senator Alexander Rinnooy Kan, een van de grootste criticasters in de senaat,  verklaart dat hij het een goede zaak vindt dat de Eerste Kamer later met Wiebes over het voorstel praat. “Er bestaat bij zowel zzp’ers als bemiddelaars en opdrachtgevers grote onzekerheid en zorg over de uitwerking van deze wet. Het is nu aan de staatssecretaris en de Belastingdienst om, samen met alle betrokken partijen, het huiswerk goed te doen en zo het vertrouwen in deze wet terug te winnen.’’

Lees alle actualiteiten over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties op deze speciale pagina.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht