"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Update: waardebepaling achteraf 10 banen boek

Cover_500pxHet was al weer in mei dat ik mijn laatste update heb geschreven m.b.t. de opbrengsten van waardebepaling achteraf, of pay what you want, rondom het e-boek van ’10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen’.

Dus tijd voor een nieuwe update. Het is nu september. Normaal schrijf ik deze updates meestal nadat ik een reminder mail eruit heb gedaan, dus nadat ik alle downloaders heb gemaild met het verzoek te betalen. Nu een keer ervoor, zodat ik in de mail ook dit artikel kan vermelden.

Het boek is nu 9 maanden uit. Als het een zwangerschap was is het dus voldragen. Wat brengt dit me nu?

Cijfers

  • Aantal downloads: bijna 1.450 (dus +200 sinds mei)
  • Percentage betalers: 6,12% (van 4,45% in mei)
  • Gemiddeld bedrag per betaling: 10,29 euro (was 10,70 in mei)
  • Hoogste bedrag: 50 euro -> nog steeds
  • Laagste bedrag: 2,50 euro -> was 5 euro
  • Totale inkomsten: ruim 900 euro incl. btw
  • Netto opbrengsten: ruim 750 euro

Conclusies

Als ik er van uit ga dat ik ongeveer 10% verkocht zou hebben als ik het enkel als e-boek te koop zou aanbieden, wat geen heel gekke assumptie is als je de verkoopcijfers van e-books kent. En dan zou ik het voor 5 euro hebben aangeboden, de helft van het fysieke boek. Dan verdien ik er dus nog steeds 40%-50% meer dan wanneer ik het te koop zou aanbieden. Immers betaald men gemiddeld 50% meer (10 euro per boek) en betaald ongeveer de helft (rond de 5%) van die dan zouden betalen. Echter heb ik nu geen retailmarge die ik hoef af te dragen.

 

De echte spin off zit natuurlijk in de bekendheid, dat resulteert in lezingen. Nu is het niet zo dat ik wekelijks op een podium sta, dus daar zou meer uit te halen moeten zijn. Hoe zoek ik nog steeds uit.

Ik merk overigens geen correlatie tussen de downloads van het e-book en de verkopen van het fysieke boek. Ik had gehoopt dat de mensen die het een mooi boek vinden het fysieke boek als cadeau zouden weggeven, maar dat is helaas niet het geval.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd