"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mei Li Vos (PvdA) bevestigt: deze kabinetsperiode geen ander zzp-beleid en geen afschaffing zelfstandigenaftrek.

Mei Li Vos (PdvA) en Steven van Weyenberg (D66) in Nieuwsuur over ‘het probleem van de zzp’er’

Het kabinet komt deze regeerperiode niet meer met nieuw beleid rond zzp’ers. Ook de zelfstandigenaftrek blijft voorlopig zoals hij is. Dat stelde PvdA Kamerlid Mei Li Vos gisteren in Nieuwsuur. Ze bevestigde daarmee eerdere berichten (lees hier) dat de VVD het debat over de zzp’er op slot gooit.

Volgens Vos liggen de maatschappijvisies van de VVD en de PvdA te ver uit een om een verstrekkende kabinetsreactie te verwachten. Die wordt verwacht als reactie op het ibo-onderzoek naar de gevolgen van het groeiend aantal zelfstandigen. ‘Daar gaat nog wel een verkiezing over heen’, aldus Vos. Hervorming van de zelfstandigenaftrek kan volgens Vos alleen wanneer dat in een brede kader gezien. Dat is nu niet aan de orde.

weyenberg en vos
Mei Li Vos (PdvA) en Steven van Weyenberg (D66) in Nieuwsuur over ‘het probleem van de zzp’er’

“Hoe de zzp’ers probleem werd”. 

Nieuwsuur besteedde gisteren een item (zie hier, vanaf 29:28) over de opkomst van de zzp’ers. Het historisch overzicht werd geïntroduceerd met de uitspraak “Hoe de zzp’ers een probleem werd“. Ondersteunende beelden en interviews lieten alleen bouwvakkers zien. In de analyse van Nieuwsuur werd helaas niet stil gestaan bij het feit dat de groei van het aantal zelfstandigen sinds de eeuwwisseling met name komt door zelfstandigen met een HBO opleiding.

De twee aanwezige Kamerleden konden dan ook niet meegaan met het beeld dat zzp’ers een probleem zijn. Steven van Weyenberg (D66) vindt het alleen maar mooi dat er meer mensen kiezen voor het ondernemerschap. “85% van alle zzp’ers is heel blij en tevreden. Natuurlijk zijn er problemen. Los die op zonder dat je de zelfstandigen in de wielen rijdt waar het goed mee gaat.”

Ook Mei Li Vos(PvdA) vindt de zzp’ers geen probleem. Ze ziet het zzp-schap als onderdeel van een maatschappelijk trend waarin mensen meer zelfstandig keuzes willen maken. Maar Vos denkt wel dat bij een groeiend aantal zzp’ers er meer en meer een tweedeling ontstaat. Het solidariteitsprincipe van het sociaal stelsel komt onder druk te staan. Daar moet wel een oplossing voor komen.

Daarnaast zijn volgens Vos te veel zelfstandigen onverzekerd. Slechts 35% heeft een adequate arbeidsongeschiktheidsverzekering en dat levert steeds meer individuele problemen op.

Wel of niet verplicht verzekeren?  

Waar Van Weyenberg en Vos niet uitkwamen is hoe dat punt van die onverzekerdheid op te lossen.

D66 voelt niets voor plannen voor een verplichte verzekering. “Je moeten het probleem oplossen waar het ligt en niet mensen die dat niet willen in een keurslijf drukken”. Van Weyenberg pleit al langer voor het openstellen van een basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Dan kunnen zelfstandigen die dat willen, maar nu niet kunnen, toegang tot een verzekering krijgen. Op vrijwillige basis. Het kabinet is tegen dat plan.

Volgens Vos is een vrijwillig stelsel onbetaalbaar. “Zo’n voorstel is alleen betaalbaar als iedereen mee doet.” Anders verzekeren zich alleen de mensen met een hoog risico en schiet te premie omhoog. Vos pleit dan ook voor een verplichte basisverzekering voor allen werkenden. Mensen willen meer vrijheid in het kiezen van hoe ze willen werken, parttime, meer thuis, als zelfstandigen, maar er moet wel een basis zijn. “Vrijheid is hartstikke prettig, als je een beetje zekerheid hebt”

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Helaas gaat ook deze uitzending niet over het echte zzp issue van vandaag: Afschaffen VAR middels wet DBA.
    Onduidelijkheid en onzekerheid voor opdrachtgever die hierdoor ontstaat zal ervoor zorgen dat er veel minder zzp-ers worden ingehuurd. Ik verwacht dat zzp-ers oa in payroll constructies worden gedwongen. Het lijkt erop dat deze wet vooral als doel heeft om het aantal zzp-ers terug te dringen.
    Er wordt nog even gerefereerd aan het Interdepartementaal Beleidsonderzoek naar zzp (IBO). Blijkbaar ondersteunen de uitkomsten van het IBO niet de visie van de minister, anders was het allang openbaar geweest.