"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hogere opgeleiden nu grootste groep zzp’ers.

Zelfstandigen met een hogere opleiding zijn nu de grootste groep onder zzp’ers, zo blijkt uit CBS cijfers. Vorig jaar passeerden ze weer de MBO opgeleide zzp’ers. De hoger opgeleide zzp’ers zijn ook grotendeels verantwoordelijk voor het de groei van het aantal zzp’ers sinds 1996.

Zelfstandigen met een hogere opleiding zijn nu de grootste groep onder zzp’ers, zo blijkt uit CBS cijfers. Vorig jaar passeerden ze weer de MBO opgeleide zzp’ers. De hoger opgeleide zzp’ers zijn ook grotendeels verantwoordelijk voor het de groei van het aantal zzp’ers sinds 1996.

Naar aanleiding van het feit dat Nieuwsuur onlangs in een item over de groei van het aantal zzp’ers alleen maar bouwvakkers liet zien (plus een twitter discussie daarover) en een (mijn inziens) foute grafiek in een rapport van de Rabobank over de flexmarkt, zette ik de cijfers over het opleidingsniveau van zzp’ers van het CBS eens op een rij. CBS cijfers houdt deze cijfers bij vanaf 1996.

Wanneer we de absolute aantallen zzp’ers, onderverdeeld naar opleidingsniveau, op een rij zetten dan krijgen we deze grafiek.

aantal zzp'ers naar opleidingsniveau

 

Een duidelijke beeld. In 1996 had ongeveer de helft van alle zzp’ers een MBO opleiding en iets meer dan een kwart een hogere opleiding of juist een lagere opleiding. Het aantal MBO’ers onder de zzp’ers is behoorlijk gegroeid tot 2014 (+77%). 40% van alle zzp’ers nu heeft een MBO opleiding, in 1996 was dat 46%.

Maar groei onder zzp’ers met een hogere opleiding is veel harder gegaan: een toename van 281%, of te wel bijna verdrievoudigd (onder werknemers met een dienstverband groeide het aantal hoger opgeleiden in dezelfde periode met 67%). 43% van alle zzp’ers heeft een hogere opleiding  (bij werknemers is dat 36%). Daarmee zijn ze sinds 2014 de grootste groep.

Zzp’ers met een lagere opleiding maken maar 17% uit van het totaal aantal zzp’ers.  In de politieke debatten over de zzp’ers, waar vaak heel algemeen gesproken wordt over ‘de zzp’er’ is dit een cijfer om rekening mee te houden.

Het CBS maakt sinds 2012 ook nog een splitsing tussen zzp’ers die ‘eigen diensten aanbieden’ (77% van het totaal)  en zzp’ers die ‘producten verkopen’ (23%). In het licht van de discussies over zzp’ers een zinnig onderscheid. Veel actuele beleidsthema’s rond bijvoorbeeld de VAR, schijnzelfstandigheid en minimumtarieven spelen immers alleen voor de groep ‘zzp’ers eigen diensten’. Wanneer we bovenstaande verdeling over opleidingsniveau toe spitsen op de zzp’ers eigen diensten, dan worden de genoemde verschillen nog iets scherper.

zzp eigen diensten, opleidingsniveau

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Beste Hugo-Jan,

    Interessante grafiek en zeker goed voor het voeren van de juiste discussie en formuleren van beleid.
    Wat me wel interessant lijkt is wat de groei drijft. Ik zie in ZZP land namelijk ook veel ervaren hoogopgeleide mensen die noodgedwongen ZZP’er zijn geworden vanwege crisis en reorganisaties. Ik zou denken dat een belangrijk deel van deze groep graag weer een vast dienstverband zou willen, als dat kan. De leeftijd van deze groep kan ook nog een rol spelen.

    Met vriendelijke groet,

    René van Mil