"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Groot freelancers onderzoek in VS: Meer mensen, meer jongeren, meer inkomsten, meer vertrouwen.

cijfers VS freelancersHet aantal zelfstandigen in de VS blijft groeien en die trend zet door. In totaal zijn het er al meer dan 40 miljoen. Ze worden jonger en het aantal grootverdieners neemt toe. Ook het optimisme onder deze groep groeit.

Dat zijn zo wat uitkomsten uit het grote jaarlijkse onderzoek van MBO partners naar de “staat van zelfstandigheid” in de VS. Het onderzoek is een van de grootste jaarlijkse  onderzoeken naar zelfstandigen en is nu voor de vijfde keer gehouden.

Nu zijn er in de VS nog al wat verschillende interpretaties over wat nu wel en geen ‘zelfstandige’ is (independent worker). Het Bureau of Labor Statistics komt steevast op veel lagere aantallen, de Government Accountability Office komt op 40,2, maar telt daar ook alle flexwerkers bij op.

De Freelancers Union wil graag zo veel mogelijk mensen vertegenwoordigen en heeft het over bij 54 miljoen en meer. Maar zij hanteren een wel hele brede definitie (zo beetje iedereen die ‘iets’ doet buiten een vast dienstverband), zie hier hun onderzoek 2015 met Upwork

Wat MBO partners in ieder geval goed doet is een splitsing maken tussen fulltimers en de zelfstandigen die af en toe een klus doen. Het combineren van een baan met een andere baan dan wel een opdracht komt in de VS immers veel vaker voor van bij ons.

Kerncijfers

Een paar kerncijfer uit het rapport, dat voor de liefhebbers hier in zijn volledigheid op te vragen is.

 • Er zijn nu 30,2 miljoen zelfstandigen in de VS, waarvan 17,8 fulltimers (bijna 60% fulltimer dus, in Nederland ligt dat getal op 67%).
 • Daarnaast werken er nog eens 11,9 miljoen mensen af ten toe als freelancers.waarom ben je zzp'ers
 • Alles bij elkaar opgesteld zijn het er dus 42,1 miljoen.
 • 16% van die groep heeft een jaarlijkse omzet van meer dan $100,000, 45% meer dan in in het onderzoek uit 2011.
 • 9% van de fulltime zelfstandigen voelt zich gedwongen zelfstandigen. In 2011 was dat nog 15%.
 • De belangrijkste factor (61%) om als zelfstandige te werken is het zelf kunnen plannen van je werk.
 • Bijna de helft (45%) zegt nu meer te verdienen dan toen ze nog in loondienst waren.
 • In 2014 verdienden de zelfstandigen een bedrag dat neer komt op 7% van het BBP van de VS (dat is hogere dan in NL); 26% meer dan in 2011.
 • 16% van de zelfstandigen verwacht binnen 2 tot 3 jaar uit te groeien tot een bedrijf met personeel.
 • Het aantal zelfstandigen (full- en parttimers) zal in 2020 gegroeid zijn tot 37,9 miljoen.
 • 43% van de fulltimers voelt meer zekerheid als zelfstandige; in 2011 was dat nog 33%. De groep die zich zorgen maakt over de toekomst ligt nu op 27% en dat was in 2011 40%.
 • De ‘Millenials’ (leeftijd tussen de 21-34) maken nu 30% uit van de fulltime zelfstandigen. In 2011 was dat nog maar 12%. (in Nederland is volgens het CBS 21% van de zzp’ers jonger dan 35; vier jaar geleden was dat 20%).

Zorgen over het groeiend aantal mensen dat niet in een dienstverband werkt, en met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt, is ook in de VS onderdeel van de politieke debat. Het begint in toenemende mate een onderwerp te worden in de voorverkiezingen voor het presidentschap.

 

The_Present_and_Future_of_Independent_Work_In_America

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

  • De discussie in de VS loopt grotendeels langs dezelfde lijnen als in Nederland.
   * een deel van de politci vinden dat er vanwege de groei van het aantal freelancers te weinig belasting en sociale premies betaald wordt (het aantal zaken tegen werkgever is veel groter; met Mircosoft [al weer paar jaar gelezen] als grote afschrikwekkend voorbeeld).
   * De uber-isering van werk leidt tot deel van politici tot te veel onvolledige banen, waarmee mensen geen zekerheid en toekomst kunnen opbouwen.
   * Daarmee speelt de groeiend aantal freelancers ook een rol in de aankomende presidentsverkiezingen.