"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een op de drie interim professionals doet opdracht onder zijn niveau. (infografic)

OndernemerschapEen op de drie interim professionals doet momenteel een opdracht onder zijn niveau. 36% factureert minder dan zijn of haar standaardtarief. Maar de interim professionals hebben vertrouwen in de toekomst. Ruim de helft (55%) verwacht dat het aantal opdrachten de komende twee jaar toeneemt. Een greep uit cijfers afkomstig uit een onderzoek van bemiddelaar Micheal Page, gehouden onder 914 interim-professionals.

De interimmers uit het onderzoek doen liever een lichtere opdracht of tegen een lager tarief, dan dat ze overwegen om (weer) in vast dienstverband te gaan. Zo’n 40% van de interimmers zegt het financieel een jaar te kunnen redden zonder werk. 45% van de interimmers overweegt na een jaar zonder opdrachten een vast dienstverband. De meeste interimmers (32%) ontvangen op dit moment een uurtarief tussen de 81 en 100 euro.

Volgens Mischa Voogt, Managing Director bij Michael Page, huren bedrijven graag overgekwalificeerde interim-professionals in, omdat zij eenzelfde traject elders al hebben gedaan en dus direct toegevoegde waarde hebben. “Ervaren specialisten zijn snel bijgepraat. Daarom kijken bedrijven vaak of de laatste paar klussen van een interim-professional aansluiten op de opdracht.”

Kopermarkt verdwijnt

Hoewel in de recessie veel ontslagen werknemers noodgedwongen aan de slag gingen in een tijdelijke positie, zijn de meeste interimmers volgens Micheal Page echt bewuste ondernemers. Flexibiliteit en diversiteit zijn de belangrijkste redenen om als interim-professional aan de slag te gaan, gevolgd door de vrijheid om niet voor een ‘vaste baas’ te werken.

Werkgevers zien de arbeidsmarkt veelal nog als een kopersmarkt. Als bijkomend gevolg hiervan werken veel interim-professionals onder hun niveau en vaak voor een lager tarief dan zij eerst deden. Dat maakt de ondernemers echter niet veel uit. De flexibiliteit, diversiteit en vrijheid van het interimmers-bestaan vinden zij het allerbelangrijkste.
“De schaarste is echter aan het terugkomen,” stelt Voogt. “De functie-inhoudelijke eisen worden strenger, terwijl het aanbod er niet altijd is. Het advies: schiet niet door in je wensenpakket. Kritisch zijn is goed, maar te specifieke eisen kunnen leiden tot teleurstellingen.” Toch komen er meer en meer interim-professionals op de liberaliserende arbeidsmarkt. Professionals zijn liever zelfstandig, terwijl de werkvloer steeds projectmatiger wordt.

interim markt nederland cijfers (2)

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie