"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een derde van alle werkende wereldwijd zelfstandige of flexwerker

Een op de drie werkenden (31%) in de wereld heeft geen traditioneel (loon)dienstverband, maar werkt via een of andere flexibele constructie. De meeste als zelfstandige professional

Bijna een op de drie werkenden (31%) in de (geïndustrialiseerde) wereld heeft geen traditioneel (loon)dienstverband maar werkt via een of andere flexibele constructie. Tot die conclusie komt uitzendgigant Kelly na een wereldwijd onderzoek. Kelly ziet in haar Free Agent Survey verschillende vormen van flexibele arbeid. Van tijdelijke contracten, freelancing tot de zelfstandige ondernemers. Opgeteld zijn dat de free agents, zoals Kelly dat noemt.

Zelfstandige professionals grootste groep

Regionaal zijn de verschillen niet zo groot (US 31% , Europa 27% en Azië/Pacific 34%), waarbij aangetekend dat de continenten Afrika en Zuid Amerika niet zijn meegenomen in het onderzoek. Het percentage in de VS daalt ten opzichte van vier jaar geleden. Een trend die ook elders wel gesignaleerd wordt. Volgens Teresa Caroll van Kelly komt dat omdat door het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Gedwongen flexwerkers hebben weer de mogelijkheid om in vaste dienst te komen.

Kelly herkent vijf type flexwerkers.

  1. Independent contractors (het beste te vergelijk met onze term zelfstandige professionals of zzp’ers). 64% van alle respondenten werkt op deze manier.
  2. Freelance business owners (zelfstandigen met personeel): 28%
  3. Temporary workers (tijdelijke contracten, uitzendwerk): 24%
  4. Moonlighters (hybride flexwerkers, die naast vaste baan ook freelance werk doen): 13%
  5. Diversified workers (mensen die verschillende vormen van werk en inkomen combineren: 4%

(opgetelde percentage boven 100% omdat respondenten via verschillende contractvormen kunnen werken)

56% van alle respondenten (5.200 verdeeld over 13 landen in drie continenten) wil de rest van hun carrière op deze manier blijven werken.

Onder de professionals zitten vooral veel IT’ers, financials en techneuten. We missen in dit rijtje de HR/recruiters,  een – althans in Nederland – aardig deel van alle zelfstandige professionals.

functie wereldwijd interim professionals

 

Een samenvatting van het gehele rapport in deze infografic:

cijfers wereld wijd zzp

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie