"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Door schaarste arbeidsmarkt heeft Hongarije immigranten als hardste nodig in EU.

Een relatief hoge economische groei, uitstroom van toch al schaar talent, een dalende bevolking en steeds meer lastig in te vullen vacatures. Hongarije gooit radicaal zijn grenzen dicht voor de vluchtelingen uit Syrië. Tegelijkertijd heeft het als hardste immigranten nodig omdat een tekort aan gekwalificeerd personeel verdere economisch groei belemmert. Dat concludeert The Economist in dit artikel.

Door het combineren van een aantal onderzoeken komen ze tot het onderstaande staatje, waarin duidelijk wordt dat wel meer midden-Europese landen te kampen hebben (of krijgen) met arbeidsschaarste. Dat tekort aanvullen door omringende landen lijkt geen oplossing omdat die landen met dezelfde problemen kampen. Plus dat schaars talent met de open grenzen eerder naar het Westen zullen trekken dan naar buurlanden. Ook de VS vist in deze vijver. Ondertussen  zitten onder de Syrische vluchtelingen relatief veel hoger opgeleiden. Nog even afwachten of dit kwartje gaat vallen bij de politici in Boedapest. 20150919_EUC753

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts