"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vrouwelijke interim-managers verslaan hun mannelijke collega’s, maar hebben wel lager tarief. (Infographic)

Vrouwelijke interim-managers hebben meer kans op het krijgen van een opdracht van mannen. Maar het tarief ligt wel lager.

vrouw interim managerVrouwelijke interim-managers hebben 30% meer kans op het krijgen van een opdracht van mannen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het interim bureau Russam GMS onder 17.000 interim professionals  actief in de Engels markt. Nederlandse cijfers laten een vergelijkbaar beeld zien.

Het aandeel van vrouwelijke interim managers ligt in Engeland op 13%. Maar hun bezettingsgraad is wel fors hoger dan hun mannelijke collega’s (50 tov 36% fulltime in opdracht). Ze vaker een aanbod voor een opdrachten en doen het beter in interviews.

Ten opzichte van manager in een vaste functies zijn de man/vrouw verschillen in beloning op de Engelse interim markt ook kleiner. Engelse vrouwelijke managers in loondienst verdienen gemiddeld 19% minder dan mannelijke collega’. Het gemiddeld dagtarief van 920 euro ligt ‘maar’ 4% lager dan bij mannelijke interim managers.

Nederland toont zelfde beeld

In de Interim Index no.11 uit juni 2014 (onderzoek onder vergelijkbare doelgroep) zette het bureau Schaekel & Partners de genderverschillen in Nederland al eens op een rij. Met vergelijkbare uitkomsten.

Ook in dat onderzoek ligt de bezettingsgraad onder vrouwen hoger dan bij mannen (bij fulltime beschikbaarheid). Vrouwen uit dat onderzoek geven ook aan eerder dan mannen een nieuwe opdracht te hebben gevonden. 48% van hen geeft aan binnen 4 weken na het afronden van een opdracht weer aan de slag te zijn. Bij de mannen is dat 26%.

Marleijn de Groot van Schaekel noemt nog meer verschillende tussen man en vrouw uit dat onderzoek van een jaar geleden:  “Meer mannen (32%) dan vrouwen (18%) nemen een aanbod voor een vast dienstverband in overweging nemen. Vrouwen houden vooral vast aan het zelfstandig ondernemerschap. Daarnaast heeft 84% van de vrouwelijke respondenten de afgelopen 12 maanden een opleiding gevolgd tegenover 66% van de mannelijke respondenten.” Het tarief ligt voor de Nederlandse vrouwelijke interim-manager wel een stuk lager dan hun mannelijke collega’s. Met een verschil van 16% (dagtarief vrouwen: 824 euro) is dat verschil een stuk groter dan in de UK.

Algemene markt in UK trekt aan

De cijfers van Russam laten zien dat met name de wat oudere interim-manager goed in de markt ligt.  “The fact that interims in their 50s and 60s are getting the lion share of the work highlights that Interims are recruited for their experience and skills – age and gender don’t influence the hiring process”, zo stelt Russam topman Jason Atkinson. Dit staat wat in contrast met de Nederlandse markt, waar – zo blijkt bijvoorbeeld uit recentere onderzoek van Schaekel, net name de leeftijdsgroep 35-44 het goed doet.

De Britse interimmarkt, naast Nederland de meest volwassen voor interim-managers in Europa,  trekt volgens bureau Russam aan, met name in de financiële dienstverlening. De tarieven blijven op peil.

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts