"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

The end of jobs

endofjobsThe End of Jobs van Tayor Pearson is een Engelstalig Kindle boek (ook te lezen met Kindle apps op je iPad of Android tablet) over de veranderende wereld van werk en zijn oplossing: ondernemerschap.

Het boek komt deels uit een wereld waar ik sporadisch ook tegen aan schurk, die van de wereldwijde ondernemers, digitale nomaden en ‘life style entrepeneurs’. Mensen die niet ondernemen om er heel rijk mee te worden, maar ondernemen omdat het een levensstijl is.

Tekstueel

Tekstueel ben ik niet heel erg te spreken over het boek. Het is erg Amerikaans geschreven en van iemand die zoveel schrijft over wereldwijd ondernemen en ondernemers die hij overal ter wereld is tegen gekomen, is de framing wel heel erg Amerikaans. Begrijpelijk, maar het had een tandje minder gemogen van mij.

Net zoals ik voor mijn Engelse editie van Revolutie van Werk (ook Kindle) gekozen heb veel Nederlandse voorbeelden eruit te halen, en het meer internationaal te maken, had dat dit boek niet misstaan. Ook komen er regelmatige meningen door die verder niet zoveel met het onderwerp te maken hebben. Een politieke steek onder water en zo. Dat maakt het voor mij minder aantrekkelijk te lezen.

Inhoudelijk

Het is een verheerlijking van ondernemerschap. Hoewel ik als ondernemer geloof dat het een zegen is, weet ik ook dat het niet zaligmakend is.

Hij heeft echter wel een aantal goede punten:

  • Zekerheid bestaat niet. Je kan dus vaak beter continu in de onzekerheid zitten die relatief klein is (heb ik 25% meer of minder inkomen deze maand), dan dat je volledig onvoorbereid ineens zonder baan komt vanwege een reorganisatie of faillissement.
  • De oude modellen werken niet meer. Meer opleiding is geen garantie voor een betere baan. De inflatie van opleidingen, doordat zoveel meer mensen er één hebben, maakt ze onrendabel.
  • Ondernemerschap is geen ‘big bang’, maar kan ook heel goed een stappenplan zijn.
  • Waarom vinden we onbetaalde stages een schande, maar 150.000 dollar investeren in een MBA waarmee geen baan meer te vinden is een goede investering?

Conclusie

In het boek staat zeker geen onzin. Er zitten hele slimme, goede vragen in. Het heeft mij vooral aan het denken gezet m.b.t. opleidingen. Ik ben een groot fan van educatie, maar ik roep ook al jaren dat we anders moeten gaan opleiden. Door dit boek realiseer ik me dat we eerst het schoolsysteem radicaal moeten omgooien, voordat we scholing verder moeten stimuleren.

Het waren dus 3 tot 4 goed geïnvesteerde uren. Toch krijgt het boek maar 3 van de 5 sterren van me. Het is geen boek dat ik zou aanraden als je overweegt om ondernemer te worden, terwijl het daar juist voor bedoelt is. Daarvoor is het te Amerikaans en ik vrees dat de gemiddelde Nederlander juist afknapt op de verheerlijking van het ondernemerschap.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd