"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Jobboard ‘Hubly’ van Sanoma stopt ermee.

Sanoma trekst de stekker uit haar jobboard / marktplaats voor Content & Design ‘Hubly’

hublyIk beoordeelde in april 2014 op Mark’s plaats op deze site het toen net gestarte inhuurplatform Hubly van uitgeverij Sanoma met een magere 2 M’s. Ik was toen al niet erg enthousiast over wat Sanoma te bieden had aan opdrachten voor zzp’ers. Het succes is kennelijk ook nooit ontstaan, want vandaag kondigt Sanoma aan dat ze gaat stoppen met Hubly ‘wegens tegenvallende resultaten’.

Het is niet erg dat ze ermee gaan stoppen. Er zijn al veel te veel jobboards en freelance-sites in dit land. Hierdoor is het aanbod van opdrachten versnipperd en overal worden andere spelregels en business-modellen gehanteerd. Hubly gebruikte op het laatst een systeem van credits, die je vooraf moest kopen en je het recht gaven om een offerte te mogen uitbrengen. Waarin ze wel onderscheidend waren was het soort opdrachten dat je er kon vinden: alleen opdrachten voor creatieven en communicatiemedewerkers.

Motieven

Het blijft gissen wat nu de motieven waren van Sanoma om destijds te beginnen met Hubly. Was het om de eigen behoefte binnen het concern aan freelancers te dekken? Maar er waren nauwelijks opdrachten te vinden op het platform.

Of was het meer de bedoeling om geld te verdienen met de bemiddeling van zzp’ers? Maar dan zijn ze niet in staat geweest om voldoende opdrachtgevers te bewegen om hun opdrachten op Hubly te publiceren. En dat is ook geen core-business.

Of waren er te weinig zzp’ers bereid om zich te registreren op Hubly omdat de voorwaarden niet deugden? Hulby was onder freelancers niet onomstreden. Zo adviseerde de Beroepsvereniging Nederlandse Striptekenaars hun leden om het platform te mijden.

Het is vermoedelijk een combinatie geweest. Want veel opdrachten tegen redelijke condities en een goede naamsbekendheid trekken veel kandidaten en nieuwe opdrachtgevers. En dan komt ‘de loop er wel in’ net als bij een fysieke winkel.

Gelukkig gaat Hubly zelf de site van het web halen en alle profielen verwijderen op 31 juli in plaats van het platform online laten en er geen aandacht meer aan schenken zoals nogal eens gebeurt. Want daar kom je meestal pas achter nadat je de registratieprocedure hebt doorlopen. Hubly is ongetwijfeld een ongetwijfeld dure les geweest voor Sanoma. Bezint eer ge begint met een nieuw jobboard!

 

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie