"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Toekomst van Werk : De geschiedenis leert dat arbeid overbodig wordt gemaakt. Liveblog #1 #tvw2015

We zijn een vast prachtige dag over de Toekomst van Werk begonnen.  En dag vol inspirerende sprekers, maar zeker ook een mooi netwerk van een kleine 200 deelnemers. Een bont gezelschap, qua achtergronden, functies en organisaties.  Voor wie interesse heeft in de wat vandaag besproken wordt, maar er niet bij kon zijn, proberen we u wat bij te praten via een aantal liveblogs vandaag. Deze zijn te volgen via #tvw15, wat gelijk ook de # is voor op twitter.

FutureIsNow2ZIP

Een dag als deze laten openen door managementfilosoof René ten Bos vraagt om wat lef. Geen hippe opwarmers aan de start van deze conferentie maar een stevige filosofische kost.

 

rene ten bos

Kern van het betoog van Ten Bos is dat technologie de ethiek (hier arbeidsethiek) dicteert. En niet andersom. De ethiek, het nadenken over werk hobbelt achter technologische ontwikkelingen aan. Dat is niet iets nieuws, maar dat is altijd al zo geweest.

René ten Bos leert ons dat de geschiedenis leert dat arbeid overbodig wordt gemaakt. Voor de Grieken was dat het hoogste goed en een mooie uitkomst. Dat geeft een andere insteek als we denken over de gevolgen van robotisering.

Wat zeker is dat technologie de mens gaat domineren. Dat vraagt om opnieuw na te denken over arbeidsethos. Wat is de plek van werk in de toekomst.

Twee punten zijn voor Ten Bos essentieel om te verwerken in een nieuwe arbeidsethiek.

  1. Hoe verdelen we welvaart, in een tijd dat technologie wel voor iedereen is maar niet van iedereen.
  2. Daarbij moeten we afstappen van het idee dat de mens centraal staat. We weten al dat de mens niet het middelpunt van het universum is.  Maar in het nadenken over de toekomst van werk staat de mens nog wel steeds centraal. Hoezo moet technologie per se ten dienste staan van de mens en zien we de mens niet meer als onderdeel van het geheel.

Ten Bos is nog niet zo optimistisch als het gaat hoe er nieuwe banen gaan ontstaan die het verdwijnen van banen als gevolg van technologie gaat compenseren. Maar hij wijst er op dat iedere tijd heeft z’n eigen doembeelden heeft. ‘Waar de nood hoog wordt, groeit ook het reddende’ Rene ten Bos eindigt optimistisch ten aanzien van de toekomst van werk en technologie.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts