"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Piketty: een lang verhaal, maar wel de moeite waard

9200000040213086Eindelijk heb ik Kapitaal in de 21e eeuw geluisterd van Piketty. Hoewel veel mensen er over praten hebben, iedereen denkt te weten wat deze man zegt, hebben maar weinigen het boek echt gelezen. Ik heb het als luisterboek wel geheel tot me genomen en ik kan u zeggen: dat is niet de beste ervaring.

De inhoud is zeker wel relevant en ik denk dat er heel veel verkeerde interpretaties zijn in de media van wat Piketty zegt en schrijft. Iedereen die bezig is met politiek, met inkomensbeleid, maar ook met economie in zijn algemeenheid zou deze kennis tot zich moeten nemen. De inhoud: ja. Een luisterboek zou ik niet aanraden en het volledig boek is ook zware kost. Maar daarover later meer.

Schrijfstijl en luisterboek

Piketty is een wetenschapper. Een echte wetenschapper. Hij is ook duidelijk zo uitgebreid als een wetenschapper. Dat maakt het boek dus ook zo onleesbaar en dat is jammer.

Het luisterboek raad ik niet aan en wel om de volgende reden. Het duurt bijna 25 uur. Op zich geen probleem, ik luister het steeds in de auto. Het boek is echter niet geschreven om te luisteren. Steeds opnieuw verwijst hij naar grafieken die als PDF zijn bijgevoegd. Niet handig. Een luisterboek moet je geheel kunnen luisteren. Daar moet een grafische weergave in woorden in zitten. Het boek is dus slecht ingesproken.

Verder is de schrijfstijl van Piketty heel erg traag. Hij geeft, wat op zich netjes is, elke nuance aan. Elke twijfel. Elke mits en maar bij een databron. Dat zouden denk ik wel eens meer wetenschappers moeten doen. Echter herhaalt hij elke beperking elke keer opnieuw. Ook als hij weer opnieuw over dezelfde databron praat. Net als dat hij minimaal twee keer ruim 15 minuten lang (in het luisterboek) uitlegt welke hoofdstukindeling hij heeft gekozen en waarom. Als alle herhaling eruit gehaald zou worden zou dat denk ik 10%-20% van de dikte van het boek schelen. Net als de overbodige informatie die hij vaak geeft. Informatie die voor wetenschappers heel belangrijk is, maar normale mensen totaal niet interesseert, zoals de argumentatie van je hoofdstukopbouw.

Eigenlijk is het boek gewoon heel slecht geschreven en totaal niet geschikt als luisterboek.

Inhoud

Tot zover de vorm, de inhoud dan. Het boek, in zijn geheel, is extreem goed onderzocht. Piketty geeft heel uitgebreid aan hij aan zijn data is gekomen en daar moet je groot respect voor hebben. Hij geeft ook aan waarom hij data op bepaalde manieren weergeeft. Waarom hij werkt met percentielen en centielen. Vervolgens gaat hij veel dieper in op de data dan doorgaans het geval is en hij komt dus tot bijzondere conclusies.

In de basis heeft hij bewezen dat het grootkapitaal van generatie op generatie overgaat. Dat het ook steeds meer zich concentreert in de top. De onderste 50% van elk land heeft ongeveer niets. De bovenste 1% heel veel, de bovenste 0,1% nog meer. En tenzij er wordt ingegrepen zal dit toenemen omdat het rendement op kapitaal groter is dan de groei van de markt.

Daarnaast laat hij zien dat heel veel geld hebben een hoger rendement geeft dan iets minder geld. Zelfs in de top. Het procentuele rendement op een kapitaal van meer dan een miljard is veel hoger dan dat op 100.000.000. Dat maakt het dus dat het de concentratie van kapitaal aan de top toeneemt.

Dit is een hele marginale samenvatting van het boek natuurlijk. Maar goed, 25 uur luisteren in één artikel samenvatten is ook niet heel makkelijk.

Lees en begrijp het echt

Toch ben ik van mening dat heel veel mensen hier echt wel kennis van zouden moeten nemen.

Het luisterboek raad ik dus helaas af.
Het complete boek zal ongetwijfeld goed zijn, maar ook een worsteling.
Er is een samenvatting, die gemengde reviews krijgt (en één die hele slechte reviews krijgt omdat het geen samenvatting is, maar commentaar).

Ik ken de kleine picketty dus niet, maar toch zou ik die willen aanraden. Het geeft ongetwijfeld een beter beeld dan de media en ik wil toch zoveel mogelijk mensen aanraden om de echte cijfers en het echte verhaal tot zich te nemen.

De TED talk van Piketty zelf is een mooi begin, maar als ik eerlijk ben, het vat het boek zeker niet goed samen. Hij slaat veel te veel over van wat juist essentieel is aan de onderbouwing van zijn verhaal.

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

3 reacties op dit bericht