"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mannenwerk 4.0 . Wat we kunnen leren van het bouwen van een schuur?

Hoe mannen samenwerken als er geen druk, manager of vast omlijnde werkwijze aan te past komt.

schuur-2-300x225In 2014 mocht ik meewerken aan de bouw van een nieuwe schuur op onze volkstuinencomplex. Wat ik meemaakte was een ware verademing voor hoe mannen samenwerken als er geen druk, manager of vast omlijnde werkwijze aan te past komt.

Vanaf het begin doet een ieder (uiteindelijk 8 mensen) wat hij leuk vindt om te doen en naar beste kunnen kan doen. Wat je dan krijg is een team mensen die “fouten” durven te maken:

 • De achterkant is 10cm langer dan de voorkant => niemand die het erg vindt.
 • Door try and error iets meer materiaal verspilling => wel een heel sterke constructie.
 • Elkaar gedurfd aanspreken gebeurt => daar is ruimte voor.

Uiteindelijk staat er een fantastische schuur van 9 bij 3 meter, die vanaf het fundament door ons is opgebouwd en waarop we trots zijn en waardering hebben ontvangen van de andere tuinleden.

Wat is de samenbindende kracht van deze groep mannen, zo je wilt de cultuurvoorwaarden om een dergelijk iets te realiseren? Het is de Facilitator in onszelf. Hierbij de omschrijving van hun karakteristiek & leiderschapsstijl:

FACILITATORS zitten in de overgang. Ze leren hun angsten los te laten zodat ze zich in plaats van door de buitenwereld te worden geleid (bevrediging van de behoeften van het ego) door hun innerlijk kunnen laten leiden (bevrediging van de behoeften van de ziel). Ze zitten in het proces van zelfverwerkelijking. Aangezien ze hun behoefte aan goedkeuring van buitenaf loslaten, beginnen ze te ontdekken wie ze werkelijk zijn. Omdat ze hun behoefte om greep te houden loslaten, nodigen ze uit tot participatie en tot het zoeken naar consensus.

 • Ze worden mogelijk makers – anderen helpend uitdrukking aan zichzelf te geven.
 • Ze zijn niet langer getrouwd met hun carrière. Nú willen ze hun visie ontwikkelen en aan hun missie werken.
 • Zij willen werk dat in overeenstemming is met hun innerlijke passie.
 • Ze willen over zichzelf leren door training die zich richt op persoonlijke groei.

Faciliteitenmanagers bevinden zich in het groeiproces van manager naar leider.

Facilitators worden opener en innovatiever en beginnen evenwicht in hun leven te zoeken. Evenwicht leidt tot afstand nemen en onafhankelijkheid en stelt hen in staat objectief tegenover hun sterke en hun zwakke kanten te staan. Ze richten zich op vaardigheden in de intermenselijke communicatie, op conflictoplossing en teamvorming.

Dit is een gastblog van Koen Jurgens (Jurgens Bedrijfsconsultancy) . Sinds het begin van mijn carrière begeleid ik bedrijven én overheden in het succesvol maken van hun organisatie. Zowel op menselijk alsmede bedrijfseconomisch gebied lever ik graag een bijdrage. Dit doe ik op een ondernemende wijze en vind daarbij telkens de essentie.”   

 

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger

Eén reactie op dit bericht

 1. Leuk om te lezen. Mensen de ruimte geven is vaak het beste wat je kan doen.
  Als je maar lang genoeg wacht ontdek je dat iedereen bijzondere kwaliteiten heeft.

  Wel kan het geen kwaad om van te voren een beetje een plan te maken.
  Anders wordt het al snel “Buurman en Buurman”