"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wie heeft mijn werkplek gepikt?

9200000040807452Wie heeft mijn werkplek gepikt is een boek voor medewerkers die over gaan naar het nieuwe werken. Het is een heel praktisch boek voor medewerkers, vol met ideeën om je leven als ‘flexwerker’ in de organisatie aangenamer te maken.

Geschreven door Floris Vrasdonk en Suze Krijnen, die beide vanuit de praktijk veel ervaring hebben met de implementatie van HNW in verschillende organisaties, is het een leuk, helder en praktisch toepasbaar boek.

Het boek zit vol humor en bij het lezen moet de lezer het vooral ook niet al te serieus nemen op bepaalde momenten. Veel wordt er doorgetrokken tot in het ridicule om een punt te maken, hoewel het begrip ridicuul misschien voor elke organisatie wel anders is.

HNW? Bestaat dat nog?

Bestaat “Het Nieuwe Werken” nog? Ja, het is nog levend en er zijn zelfs heel veel organisaties mee bezig het in te voeren. Persoonlijk ben ik al twee jaar geleden gestopt met dingen rondom ‘het nieuwe werken’ doen. Ik kijk liever naar de toekomst van werk en zoals ik (in 2012) al op de flaptekst van Revolutie van Werk schreef: Het Nieuwe Werken is de laatste stuiptrekking van organisaties die gedoemd zijn om te vallen.

Maar veel van die organisaties zijn er nog. En die geloven zelf dat ze toekomstperspectief hebben. En die willen modern zijn. En die willen dus ‘nieuw’ gaan werken. En voor een deel is ‘Het Nieuwe Werken’ ook heel wat anders geworden dan het was toen ik dit in 2012 schreef.

Eén van de redenen dat het voor veel van die organisaties niet zal werken, is omdat medewerkers niet in staat zijn om mee te gaan. Managers het niet echt willen en uiteindelijk het er niet heel veel beter op wordt. Dit boekje kan een kleine bijdrage leveren denk ik aan het feit dat het wel iets beter wordt.

Voor HNW medewerkers

Het boekje is geschreven voor medewerkers die ineens ‘flexibel’ en ‘resultaatgericht’ moeten gaan werken. Niet voor de managers of de directeuren, zoals mijn boeken meestal, maar voor de hele grote groep medewerkers die denkt: “WAT NU?”.

Het is met veel humor geschreven. Het zit vol met ‘hacks’ zoals ze het noemen. Slimme trucjes om te doen wat jij wilt doen. Trucs om te zorgen dat je wel kan uitslapen als je dat wilt, zonder vreemd aangekeken te worden. Trucs om zorgzaam over te komen. Trucs om efficient over te komen. Trucs om de juiste werkplek te bemachtigen als die vaak geclaimd is. Tips om dingen uit te proberen.

Het zijn vooral allemaal suggesties om uit te proberen, om te testen en om te kijken of je er efficiënter, beter, slimmer of gewoon gelukkiger van wordt.

Conclusie

Voor zover ik weet bestaat een boek voor de medewerker in de grote organisatie die met HNW om moet gaan eigenlijk nog niet. Dat maakt dit boek dus erg lezenswaardig. Daarom geef ik het dus 5 van de 5 sterren, gewoon omdat het er nog niet was.

Je kan het boek hier kopen. 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd