"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Stop met zeuren, ga organiseren!

eerste hulp bij nieuw organiserenVeel mensen lopen in hun organisatie op tegen een muur van regels, procedures en verantwoordelijkheden. Doodzonde, vindt auteur en ontregelaar Ben Kuiken, want daardoor kunnen zij hun werk niet goed doen en krijgt de klant slechte producten en slechte service. De oplossing: ga nieuw organiseren!

Organiseren is een werkwoord, stelt Ben Kuiken in zijn nieuwe boek Eerste hulp bij nieuw organiseren. Het is iets dat je doet en waar je moeite voor moet doen. Gelukkig zijn wij daar heel goed in: we zijn voortdurend bezig om te bedenken hoe ons werk beter, makkelijker en leuker kan. Alleen lopen we volgens Kuiken maar al te vaak aan tegen de structuren van de organisatie, zoals functies, managers en procedures

Experimenteren

Dus stop met klagen en zeuren. Denk de organisatie en al haar structuren gewoon even weg, adviseert Kuiken, en ga het werk (op)nieuw organiseren. “Begin dan bij de bedoeling van het werk: waar gaat het echt om? Meestal is dat zoiets als goede zorg, goed onderwijs of gave producten. Wat heb je daarvoor nodig? Vakmensen, die ondersteund worden door de organisatie in plaats van tegengewerkt, zoals je nu helaas veel ziet. Daar draait het bij nieuw organiseren om.”

In zijn nieuwe boek Eerste hulp bij nieuw organiseren zet Kuiken op een rij wat je moet doen als je kiest voor deze fundamenteel andere manier van denken en doen. Het blijkt dat we al heel veel nieuw organiseren in organisaties. Kuiken: “Mensen proberen zo goed en zo kwaad als het kan hun werk goed te doen. Ze willen graag een bijdrage leveren en zinvol bezig zijn. Ik ken weinig mensen die niet trots willen zijn op hun werk en er bewust een potje van maken.” Door deze betrokkenheid te waarderen en te versterken, kom je al een heel eind.

Wat doen we met de managers?

Wanneer we bij hoofdstuk 8 van het handzame boekje aankomen, staan voor sommigen de bevrijdende woorden  “om misverstanden te voorkomen: voor mij hoeven managers niet weg”.  Managers mogen van Kuiken blijven, mits ze toegevoegde waarde hebben. Anders lopen ze professionals alleen maar voor de voeten. Managers moeten vooral leren op hun handen te zitten. Ze moeten niet elk probleem gelijk op willen lossen, maar meer aan teams en professionals durven over te laten. Coachen, adviseren, begeleiden. Daarmee ziet Kuiken de functie van managers verdwijnen bij het nieuwe organiseren; maar niet de rol.

Praktijk en tips

Kuiken is positief gestemd over de mogelijkheden van nieuw organiseren. Volgens hem onderschatten de meeste organisaties de potentie en creativiteit van hun eigen medewerkers. In zijn boek haalt hij ook de nodige voorbeelden aan. Tips and tricks ontbreken ook niet. Hoe kun je dwarsliggers veranderen in medestanders? Is het mogelijk om regels af te schaffen? En wat doe je als het misgaat? Steeds kort omschreven. Geen dikke handleiding voor de veranderspecialist, maar met recht een inzichtelijk boekje vol ‘eerste hulp’.

Eerste hulp bij nieuw organiseren kost 12,50 euro en is o.a. hier verkrijgbaar

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie