"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Denis Maessen (PZO): ‘Het is een illusie te denken dat je meer banen creëert door zzp-schap te ontmoedigen”

Denis Maessen
Denis Maessen

Denis Maessen is sinds een paar maanden voorzitter van PZO ZZP. Hij is met zijn neus in de boter gevallen. Er liggen tal van actuele zzp-dossiers op tafel. Na die eerste maanden moet hij constateren dat de Haagse instituties nog niet geland in de nieuwe tijd. Zo zegt hij in een interview in het FD. Daarbij verbaast hij zich er over het gesprek over zzp’ers op basis van emoties wordt gevoerd in plaats van feiten.

Maessen maakt zich zorgen over het kabinetsstandpunt naar aanleiding van een interdepartementaal rapport over zelfstandigen zonder personeel dat binnenkort naar buiten komst. “Ik heb ook nog geen enkel reëel scenario gehoord over hoe het kabinet ondernemerschap en een goede economische uitgangspositie van Nederland wil bevorderen. Een héél groot deel van de zzp’ers doet namelijk aan gezond ondernemerschap. Het lijkt alsof de politiek daaraan voorbijgaat.“

Het mogelijk afschaffen van de zelfstandigenaftrek en het verplicht stellen van verzekeringen zijn voor Maessen stappen in de verkeerde richting. “De zelfstandigenaftrek is géén cadeautje van de fiscus, maar ooit ingevoerd om zzp’ers te compenseren. Die kunnen anders dan werknemers niet fiscaal gunstig sparen voor pensioen en ze zijn ook niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. “  Volgens Maessen blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars dat het merendeel van de zzp’ers wel degelijk verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid. Maessen gelooft veel meer in voorlichting dan verplichting. Daarnaast is het hard nodig dat de verzekeringsmaatschappijen hun dienstverlening voor zzp’ers verbeteren.

Ontmoedigingsbeleid overheid

Onderbetaalde schijnzelfstandigen is een maatschappelijk probleem waarvan ook Maessen vindt dat het aangepakt moet worden. Maar vergeten wordt dat het hier maar om 5% van de hele markt gaat. Een “deel van de politiek die 5% ziet als exemplarisch voor de rest. En mogelijk met tegenmaatregelen komt die ook die 95% raken.” In plaats van een ontmoedigingsbeleid dat puur gericht lijkt te zijn op het beperken van het aantal zzp’ers zou de overheid zich volgens Maessen veel meer moeten aantrekken dat veel zelfstandigen zich niet gewaardeerd voelen.

Maessen: “Het is een illusie om te denken dat je meer vaste banen creëert door zzp-schap te ontmoedigen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek liet onlangs al zien dat in de zakelijke dienstverlening het aantal zelfstandigen geweldig is toegenomen. Daar is tegelijk niet het aantal vaste banen enorm afgenomen. Zzp’ers zijn juist een aanvulling. Wij denken dat dit doorgroeit naar 2 miljoen in 2025 door het toenemend zelfbewustzijn van professionals, het groeiend aantal hoger opgeleiden en de behoefte aan vrijheid. De overheid lijkt deze ontwikkeling te miskennen maar kan het ook in een breder én positiever perspectief bekijken.”

Ondernemerschap en regelgevig

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie