"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

CBS cijfers: nauwelijks verschuiving van ‘vaste baan’ naar ‘zzp-opdrachten’

De groei van aantal zzp’ers heeft weinig te maken met daling aantal vaste banen. CBS cijfers in beeld gebracht.

Onder het mom van ‘een plaatje zegt meer dan duizend woorden’ een paar verhelderende grafieken van Wim Davidse (Dzjeng) over de flexibele arbeidsmarkt en de groei van het aantal zzp’ers. Dit op basis van CBS-cijfers. Ze logenstraffen een aantal mythes van de zzp’ers als vervangers van werknemers met een vaste baan. 

Vast of flex per opleidingsniveau

 

Vast_Flex - per opleidingsniveau - 1998-2014

  • Het aantal vaste banen voor mensen met lager of middelbaar onderwijs daalt fors; het aantal zzp’ers in de categorieën groeit nauwelijks of niet.
  • Het aantal zzp’ers met een hoger opleidingsniveau stijgt; het aantal vaste banen voor hoger opgeleiden stijgt ook.

Vast en flex mutaties per sector

 

  • Vast_Flex - per sector - 2008-2013Het vaak forse verlies aan vaste banen tussen 2008-2013 wordt in de meeste sectoren niet of slechts zeer gering gecompenseerd door een groei van het aantal zelfstandigen.
  • Een verschuiving van vaste banen naar zelfstandigen vindt wel plaats in sectoren met een hoog aantal hoger opgeleiden (specialistische zakelijke diensten, onderwijs).

Groei aantal zzp’ers naar onderwijsniveau en leeftijd

 

Groei aantal zzp-ers - 2000-2014 - naar opleiding en leeftijd

  • Van de nieuwe zzp’ers heeft verreweg het grootste deel een opleiding op hoger of middelbaar schoolniveau.

 

Drs Wim Davidse is toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur. Hij gelooft heilig in de vitale mix van energiek ondernemen en aanstekelijk werkgeverschap en de essentiële rol van flexibiliteit (zonder flexibiliteit geen zekerheid!). Wim geeft flexbureaus en werkgevers daarom graag en met volle overtuiging inzicht & inspiratie en advies & coaching om onmisbare, energieke, succesvolle werkmerken te kunnen zijn in de Nieuwe Toekomst. Hij vertelt daarover ook vaak op congressen en seminars en in inspiratieshops. Bekijk alle berichten van Wim Davidse

Eén reactie op dit bericht

  1. Mooie heldere weergeving! Toch wel frappant om te zien dat het aantal vaste banen onder hoogopgeleiden to sterk stijgt, je hoort namelijk veel signalen dat het vaste contract aan het verdwijnen is. Dit spreekt die uitspraak totaal tegen.