"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuwe PZO-voorzitter Denis Maessen zet piketpaaltjes in de polder

Nieuwe PZO voorzitter Denis Maessen wil tempo in de hervormingen zodat zp’ers voor vol worden aangezien.

denis maessen pzo
Denis Maessen

Denis Maessen heeft gisteren ceremonieel het voorzitterstokje van scheidend PZO-voorzitter Esther Raats overgenomen. Onder het toeziend oog van onder andere SER-voorzitter Mariëtte Hamer en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer maakte Maessen in zijn speech duidelijk waar hij voor staat en met welke stijl hij PZO-ZZP, een van de grotere vertegenwoordigers van zzp’ers in Nederland, verder op de kaart wil zetten.

Er ligt voor Maessen, die als voorzitter van PZO ook in de SER zal plaatsnemen, een schone taak. De zzp’er heeft de afgelopen jaren een duidelijke opmars gemaakt qua aandacht in de politiek en media, maar het blijft knokken om ook voor vol te worden aangezien. Zelfs richting zusterorganisatie VNO-NCW. Waar voor het gezamenlijke kantoor aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag wel fier de vlaggen van VNO en MKB-Nederland wapperen, lukt het PZO maar niet om daar ook een vlag te mogen ophangen. Klein punt, maar symbolisch.

Niet doormodderen in de polder

Met Maessen heeft PZO een voorzitter in huis gehaald die zich ogenschijnlijk niet de kaas van het brood laat eten. Om impact te hebben in het debat over de zzp’er moeten de zzp-vertegenwoordigers volgens hem samenwerken. Maar een fusie is voor Maessen niet aan de orde. Maessen heeft het overigens niet zo met de term zzp, hij heeft het liever over zp’ers: de zelfstandige professional.

Over het polderoverleg toonde Maessen zich niet onverdeeld enthousiast.  Hij vreest met name het gebrek aan urgentie, tempo en draagvlak van het polderoverleg waarvan hij vanaf nu deel uitmaakt. “Het economische model moet zich sneller aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid van de zp’er”, zo stelde hij. De politiek blijft te veel hangen in het werkgevers- en werknemersmodel. Zzp’ers worden te vaak gezien als werknemer, terwijl het ondernemers zijn. Verder krijgen ze te maken met regelgeving die tientallen jaren oud is.  Maessen constateert ook een afstand tussen de samenleving en de oplossingen waarmee ‘de polder’ komt. “Wanneer een maatschappij geen participatie voelt in een polderoverleg is er ook geen acceptatie”.

Met de lopende discussie rond de vervanging van de VAR, de lastig toegankelijke en betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zp’ers en niet in de laatste plaats de mogelijke beperking van de zelfstandigenaftrek, heeft Maessen de komende maanden voldoende dossiers in handen om zijn punt te maken.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

 1. Zt hem op Denis.Je bent een goede voorzitter vanwege je jarenlange ervaringen in de echte wereld.Think golbal,act local
  Help Nederland uit het moeras van verkeutering en functiefetichisme en geef de jeugd eindelijk meer empowerment in een geglobaliseerde wereld.
  YES YOU CAN;

 2. Proficiat, Denis met je nieuwe functie.
  Wellicht komen we eindelijk in de polder overeind om de ondernemende burgers de kans te geven een participatie te verwerven in een elitair ,eenzijdig bestuurde samenleving.
  In ONS EUROPA ALS THUIS is nederland slechts een radertje in het geheel.En op wereldschaal valt er nog veel te leren van de andere continenten.
  Den haag kom uit je cocoon en word weer echt een icoon van wereldformaat zoals in de GOUDEN EEUW.
  Daaraan zal jij zeker en vast een bijzonder kwalitatief en cultureel verbindende bijdrage voor alle zelfstandige professionals, werkgevers en werknemers kunnen leveren.
  Opleiding, levenservaring, werkervaring is nu van doorslaggevend nut in een wat verdwaasd aandoend vaderland.

  Alice