"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’ers zijn de Happy Flexwerkers, aldus Sociaal Cultureel Planbureau

Zelfstandigen op de arbeidsmarkt zijn net zo tevreden als medewerkers in vaste dienst. Aldus het SCP in haar laatste onderzoek.

cover aanbod van arbeidFlexwerkers zijn minder tevreden over hun werk en hun leven dan medewerkers met een vast contract. Grote uitzondering zijn de zzp’ers. Zelfstandigen op de arbeidsmarkt zijn net zo tevreden als medewerkers in vaste dienst. Dat de tevredenheid onder zzp’ers niet lager ligt dan onder medewerkers in vaste dienst, dat wist u natuurlijk al. Nu komt ook het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) tot die conclusie in haar net verschenen rapport Aanbod van arbeid 2014.

Het SCP keek voor dit rapport naar alle ontwikkelen op de arbeidsmarkt en dat vanuit het perspectief van zowel werkenden als niet-werkenden. De flexibilisering van de arbeidsmarkt was maar een deel van het onderzoek, maar, niet geheel onverwacht, is het wel een belangrijk onderdeel van het rapport.

Zoals het onderstaande staatje laat zien ligt de “tevredenheid met (aspecten van) het werk en met het leven in het algemeen” bij zzp’ers op hetzelfde niveau als bij medewerkers met een vast contract. De arbeidsomstandigheden van flexwerkers (dus zowel zzp’ers als andere flexcontractvormen) en vaste krachten verschillen. Hoewel flexwerkers wat vaker lichamelijk zwaar en repeterend werk doen, hebben vaste krachten veel vaker te maken met geestelijk en emotioneel zwaar werk.

tevredenheid zzp'ers scp

Aantal vaste banen harder gegroeid dan aantal zzp’ers

Het SCP stelt verder vast dat de flexibilisering van arbeid toeneemt. De tijd voordat iemand een vast contract krijgt, is toegenomen. In 2002 had 80 procent van de werknemers na zes tot tien jaar werkervaring een vast contract, 2012 was dat pas na tien tot vijftien jaar. Dat het aantal flexwerkers, waaronder zzp’ers, toegenomen is in de afgelopen 20 jaar komt natuurlijk ook niet als een duveltje uit een doosje. Wel goed om te constateren dat het aantal mensen met een vast contract (in absolute zin, maar ook als percentage van de totale bevolking) volgens het SCP nog veel harder is gegroeid.  De totale arbeidsparticipatie is in 20 jaar nu eenmaal tamelijk spectaculair gegroeid. Een deel van die groei ‘ging’ naar zzp’ers, maar nog veel meer naar mensen met een vaste baan. Dat zet die ‘enorm groei’ aan zzp’ers, waar nog al eens over wordt gesproken, weer wat in het juiste perspectief.

aandeel zelfstandigen beroepsbevolking

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts