"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’ers en de verzorgingsstaat: Yournalism en ThePostOnline crowdfunden diepgravend onderzoek

Yournalism, het vraaggestuurde platform voor onderzoeksjournalistiek, is een crowdfundingproject gestart om een onderzoek mogelijk te maken naar de standpunten over zzp’ers. De onderzoeksresultaten dienen als opmaat voor het aankomende debat over de positie van zzp’ers in de verzorgingsstaat.

ZZP’ers van reddende engel naar profiteur

Zelfstandigen zonder personeel: tot voor kort golden zij als marktvernieuwers die voor werkend Nederland de gevolgen van de crisis opvingen. Maar nu krijgen ze steeds vaker te horen dat ze de sociale zekerheid uithollen en de schatkist te weinig geld opleveren. Om die reden onderzoekt het kabinet momenteel de gevolgen van de opkomst van de zzp’er op de maatschappij en de schatkist. Een van de ingrijpende maatregelen die wordt overwogen, is het afschaffen van de zelfstandigenaftrek.

Hoe is die houding te verklaren? En waarom veranderde dit standpunt? Yournalism en nieuws- en opinie website ThePostOnline slaan de handen ineen en zijn een project gestart om te onderzoeken hoe ministeries, vakbonden, werkgevers, het UWV en andere instituten met diepe wortels in de verzorgingsstaat kijken naar de zzp’er.

Onderzoek naar standpunten en belangen

Voor het onderzoek is €5000,- nodig. Zodra dat bedrag is opgehaald, gaat een team van acht onafhankelijke onderzoeksjournalisten, onder leiding van zzp-expert Pierre Spaninks, aan de slag.

Pierre Spaninks: “De discussie is om horendol van te worden. Krijgen we de ruimte om te ondernemen of worden we aan banden gelegd? Mogen we onze zelfstandigenaftrek houden of moeten we hem inleveren? Wat staat ons nog meer te wachten, de komende maanden? Iedereen vindt er wat van en bemoeit zich er tegenaan. Van Sociale Zaken tot de Belastingdienst, van de vakbonden tot de werkgevers. Allemaal bekijken ze ons vanuit hun eigen perspectief, iedereen redeneert naar zichzelf toe.

“Met dit onderzoek proberen wij zichtbaar te maken wie precies welk belang vertegenwoordigt en waarom. Als ondernemer wil je snappen wat er om je heen speelt, zodat je daar rekening mee kunt houden in je plannen. Dan kun je ook beter voor je belangen opkomen. Toch? Als dat je wat waard is, dan steun je dit project met een donatie.”

Het eindresultaat van het onderzoek is een reeks losse artikelen plus een overkoepelende analyse die vanaf eind maart op ThePostOnline verschijnen en uiteindelijk worden gebundeld in een e-boek.

Yournalism nodigt donateurs uit zelf bij het onderzoek betrokken te zijn en tips, anekdotes en kennis te delen. Daarnaast  krijgen alle donateurs  het e-boek cadeau. De crowdfundingscampagne loopt 40 dagen. Wie wil doneren kan op Yournalism.nl een bedrag tussen de vijf en de honderd euro overmaken.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie