"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Onderzoek naar de flexibilisering van loon wint ZiPconomy Scriptieprijs 2014

Maarten de Ridder heeft gisteren de derde ZiPconomy Scriptieprijs gewonnen.

DSC_5922
Maarten de Ridder ontvangt ZiPconomy Scriptieprijs 2014 uit handen van Mirjam Bink (initiatiefnemer ONL voor Ondernemers)

Maarten de Ridder heeft gisteren de ZiPconomy Scriptieprijs 2014 uitgereikt gekregen tijdens het ZiPconomy Seminar ‘Anders Werken, Anders Organiseren’ in Den Haag. De Ridder deed voor zijn masterstudie Economie aan de Tilburg University onderzoek naar de invloed van loonsverlaging op de gevolgen van een economische recessie.

De jury noemde het scriptieonderzoek van De Ridder “van een zeer hoog academisch niveau en uiterst relevant.” Voor zijn afstudeeronderzoek getiteld The Impact of Nominal Rigidities on State-Level Business Cycle Dynamics in the U.S vergeleek De Ridder 1,4 miljoen loonsgegevens van meerdere Amerikaanse staten. Hij bestudeerde zo het effect van de mogelijkheid voor werkgevers om salarissen eenzijdig te verlagen op de economie. Economieën met een flexibele arbeidsmarkt en grotere bereidheid om vaste salarissen te laten dalen, hebben kortere recessies, bleek uit de onderzoeksresultaten.

De Ridder analyseerde ook de verschillen in wetgeving om lonen van vaste medewerkers naar beneden bij te stellen tussen verschillende staten. De gevolgen van die verschillen zijn groot, concludeerde hij. Zo zijn schommelingen in productie meer dan 56 procent groter, duren recessies langer en stijgt werkloosheid significant sneller in ‘stugge’ staten, waar loonsverlaging juridisch niet zomaar mogelijk is. Dat is ook het geval in de meeste Europese landen, waaronder Nederland.

Marien Kwant was namens hoofdsponsor AIM4 juryvoorzitter van de ZiPconomy Scriptieprijs. Volgens hem heeft het onderzoek “een zeer hoog academisch niveau, een goede schrijfstijl en een uitgebreide persoonlijke inbreng”. De onderwerpkeuze was volgens de jury “origineel” en “uiterst relevant”. “De crisis maakt dit onderwerp heel actueel. Van werknemers wordt gevraagd dat ze meedenken met situaties waarin werkgevers zich bevinden,” aldus Kwant. De Ridder schreef over zijn onderzoek het artikel : “Flexibele arbeidsmarkt en salarissen voorkomt werkloosheid

Aan de scriptieprijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden. ZiPconomy kreeg dit jaar vijftien inzendingen, waarvan er acht door de jury werden beoordeeld. De drie kandidaten die uiteindelijk op de shortlist stonden, kregen gisteren de kans om hun scriptieonderwerp in vijf minuten te presenteren tijdens het seminar ‘Anders werken, Anders organiseren’ in Den Haag.

Naast Maarten de Ridder maakten Femke Lotgerink (Vrije Universiteit Amsterdam) en Tom van Els (Tilburg University) kans op de prijs.

Het is de derde keer dat de ZiPconomy Scriptieprijs wordt uitgereikt aan een Nederlandse of Vlaamse student van wie het afstudeeronderwerp raakvlakken heeft met de kernpunten van ZiPconomy, zoals de flexibilisering van arbeid en organisaties en de veranderende arbeidsmarkt. Met de jaarlijkse prijs wil ZiPconomy jongeren betrekken bij de dialoog over die veranderingen en het onderzoek hiernaar stimuleren.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

  1. Knap gedaan zeg! Van harte.

    Ik ben heel benieuwd naar het onderzoek zelf. Wellicht een mooie taak om de scriptie te vertalen “normale” vorm, zodat het onderzoek voor meer mensen toegankelijk wordt.