"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Freelancers Alfabet’ (boek): Zonder ondernemerschap geen innovatie en groei

Het voorwoord van het nieuwe boek het Freelancersalfabet

omslag-freelancersalfabet1Voorwoord Het Freelancersalfabet

De baan voor het leven bestaat niet meer. Standaardwerkzaamheden zijn we in een rap tempo aan het automatiseren of elimineren. Werkzaamheden hebben vaak een tijdelijk karakter, elke tweede functie is tegenwoordig een projectfunctie. De verandering van het wezen van werk heeft mede gezorgd voor de opkomst van de zelfstandige. Maar de grote groei van het aantal zelfstandigen in de afgelopen jaren is ook omdat veel mensen (grote) organisaties zien als strenge en autoritaire gevangenissen. Vanuit de drang om meer vrijheid en autonomie te krijgen kiezen velen van hen voor zelfstandigheid. Die keuze wordt doorgaans niet gemaakt om meer geld te gaan verdienen.

Zonder ondernemerschap zal er in de toekomst geen sprake zijn van innovatie en groei. Daarom moet Nederland een samenleving willen, waarin unieke kennis in combinatie met innovatie en creativiteit op de eerste plaats staan. Nederland moet weer een ondernemend land worden, een land dat kansen zoekt, schept en benut. Een land waar ondernemers kunnen starten en kunnen groei. We ontberen nu een ondernemende cultuur en ook de wetgeving lijkt ondernemen eerder actief te bestrijden dan te stimuleren.

Dat zovelen toch de stap zetten naar het bestaan als freelancer is dus van onschatbare waarde. Zij zouden het voorbeeld moeten zijn voor de overheid en de gehele samenleving om risico’s te durven nemen en te investeren in de toekomst. Dit boek kan er aan bijdragen dat freelancers die toekomst sterker tegemoet kunnen gaan en ook om te leren dat het niet alleen gaat om het doen, maar ook om het hoe en dat aandacht voor jezelf van minstens even groot belang is als die voor je opdrachtgever.

Prijzenswaardig is dat in het boek aandacht wordt geschonken aan de grote veranderingen binnen de organisaties en daarom ook in de rol van de freelancer. Mede daarom is het boek niet alleen waardevol voor de (beginnende) freelancer, maar ook voor de opdrachtgever.

Prof. dr. Arjan van den Born CFA

Hoogleraar Creatief Ondernemerschap

Universiteit Tilburg 

Dit is het voorwoord van het boek Het Freelancersalfabet. Het Freelancersalfabet is uitgegeven door De Alfabetboeken en geschreven door Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Hugo-Jan Ruts, Linda Poort en Joren de Koning. Het eBook is te bestellen voor € 3,95 en het ‘gewone’ boek voor € 8,95. Klik hier om jouw exemplaar te bestellen.

Prof Arjan van den Born is voormalig hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg en momenteel hoogleraar digitaal ondernemerschap aan Tilburg University. Hij doet onder andere onderzoek naar ondernemers, samenwerkingsvormen en netwerken, opdrachtgevers, succesfactoren van ondernemers en organisatieveranderingen (turnaround management). Bekijk alle berichten van Arjan van den Born

3 reacties op dit bericht

 1. Op zich interessant thema. Ik geloof alleen meer in het ‘leren doen’ dan er over te lezen. Ik durf te betwijfelen of je ondernemerschap leert door er een boek over te lezen. Bovendien zijn netwerken van online freelancers al sinds 2001 alternatieven voor grote, logge dinosaurier organisaties (zie mijn boek uit 2001 en ‘Dinosaurier of krokodil). Dinosauriers gaan nooit ondernemers worden.

  Naar mijn persoonlijke bescheiden mening, leer je persoonlijk meer en sneller van mensen die succesvol offline of online ondernemer zijn dan van boeken lezen van mensen die er over schrijven. Zoals Peter Senge in het voorwoord van ‘The Living Company’ van Arie de Geus schrijft.: ‘de meeste theoretici en wetenschappers schrijven over wat ze denken, mensen uit de praktijk beschrijven wat ze hebben beleefd. Omdat hun ervaringen de bron van hun denken is en niet alleen concepten’.

  Tony de Bree
  Twitter: @tonydebree

 2. Misschien komt het dat ik al wat ouder ben @tonydebree maar volgens mij kan het één (schrijven over het vernieuwing) niet zonder het ander (gewoon doen). De stelling dat ondernemerschap nodig is voor vernieuwing onderschrijf ik van harte.

  Twitter:
  @IrmgardBomers