"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Simpel is moeilijk, maar moeilijk is heel simpel’

Richard Engelfriet schreef een boek vol met met adviezen voor mensen die simpele oplossingen willen voor lastige problemen.

simpelVorig jaar verzamelde we hier op ZiPconomy een serie cases van interim-managers en organisatieadviseurs over hun dagelijkse praktijk en manier van werken. ‘Eenvoud’, noemde we die serie die later in een gratis ebook werd gebundeld. Omdat de sleutel van veel problemen vaak niet ligt in de complexiteit van een oplossing. Richard Engelfriet, naar eigen zeggen ‘Nederlands meest eenvoudige ondernemer, heeft een boek geschreven waarin hij nog wel een paar stappen verder gaat. Zijn boek staan vol met met adviezen voor mensen die simpele oplossingen willen voor lastige problemen. ‘Mensen hebben de natuurlijke neiging om alles ingewikkeld te maken’. 

Onnodige complexiteit

Een medewerker van een zorginstelling had grote moeite met de intake van patiënten met psychische problemen. Ze waren vaak agressief en verward. Op een dag bedacht hij een simpel plan: hij vroeg een nieuwe patiënt gemoedelijk of deze misschien een worstenbroodje wilde. De patiënt ontspande direct en de intake verliep vlekkeloos. Sindsdien krijgt iedereen tijdens de intake een worstenbroodje en wordt de isoleercel nog maar zelden gebruikt.

‘Zo simpel kan het zijn,’ zegt Richard Engelfriet. Hij ergert zich al zijn hele leven aan de onnodige complexiteit van moderne organisaties. Hij snapt wel waarom er zoveel ingewikkelde regels zijn: ‘Simpele ideeën zijn vaak heel moeilijk te bedenken. Je moet de essentie van een probleem begrijpen om een simpele oplossing te kunnen bedenken. Het is veel makkelijker om moeilijk te doen. Een dikke beleidsnota schrijven gaat een stuk sneller dan het bedenken van een inspirerende speech van vijf minuten. Terwijl dat laatste wel veel effectiever is als je mensen wilt overtuigen.’

In zijn nieuwe boek Zo simpel kan het zijn noemt Engelfriet de oplossing van de gemeente Gent als voorbeeld. De Vlaamse gemeente plakte stickers met de tekst ‘Afgelast’ over illegale posters in hun stad. Alle organisatoren van concerten, festivals en voorstellingen meldden zich direct om verhaal te halen. Zo had de gemeente de wildplakkers direct aan tafel en kon ze afspraken maken  waar alle partijen baat bij hadden.

Protocollen of bloemen

Richard Engelfriet is full-time spreker en dagvoorzitter en bezoekt voor zijn werk honderden bijeenkomsten van bedrijven en overheden per jaar. Overal hoort hij mensen klagen over onnodige regelzucht. Toch is hij niet per se tegen protocollen en procedures. Hij noemt het triest dat onderwijzers en verzorgers zoveel tijd kwijt zijn met hun administratie, maar vindt het toch wel prettig dat er tijdens operaties checklists worden gebruikt. Engelfriet: ‘De kunst is om nuttige regels te bedenken, maar handhavers de vrijheid te geven om die waar nodig aan de kant te schuiven.’

In zijn boek Zo simpel kan het zijn beschrijft hij een oplossing van verzekeringsmaatschappij CZ, waar medewerkers een budget van duizend euro hebben om lastige problemen op te lossen. Als een klant tussen wal en schip valt, kan een medewerker een bos bloemen sturen of zonder discussie de rekening betalen: ‘Zo creeer je een regelvrije zone waar mensen zelf weer kunnen nadenken’.

Wedden dat

Simpel is heel moeilijk, maar moeilijk is heel simpel, waarschuwt Engelfriet: ‘Mensen hebben de natuurlijke neiging om alles ingewikkeld te maken. Je merkt het al tijdens vergaderingen en discussies. Urenlang wordt er gesoebat over de vraag wie er gelijk heeft. Ik roep altijd: laten we een weddenschap afsluiten. Ik wed voor vijftig euro dat ik gelijk heb! Plotseling houdt de discussie op en gaat iedereen achter de feiten aan.’

Engelfriet roept mensen op om zich op zijn website te melden met schijnbaar onoplosbare problemen. Hij garandeert simpele oplossingen. ‘Simpel denken is in de eerste plaats een kwestie van de juiste mindset en en gezonde dosis lef. U kunt afwachten tot anderen er mee aan de slag gaan, of zelf in actie komen. Ik wil met mijn boek die laatste categorie mensen een steuntje in de rug geven.’

Zo simpel kan het zijn – Simpele oplossingen voor lastige problemen wordt uitgegeven Uitgeverij Haystack.  Het boek heeft de simpele prijs van 15 euro en is o.a. hier verkrijgbaar

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie