"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Shades of Independence: Het verhaal van de echte Amerikaanse Zelfstandigen en de bijklussers.

Het jaarlijks onderzoek van MBO partners over de stand van zaken onder zelfstandige professionals in de VS.

Toeval schijnt niet te bestaan. Het is dus ook geheel logisch dat op de dag dat Lilian Boonstra hier op ZiPconomy verslag doet van een boek over de Nederlandse ZZP-maatschappij  het Amerikaanse MBO partners haar jaarlijks onderzoek over de stand van zaken in de VS uitbrengt. En waar de drijvende kracht achter dat boek Leo Witvliet stelt dat ‘dé zzp’er niet bestaat’, wijst de kop van MBO Shades of Independence in dezelfde richting.

Zoals ik onlangs al beschreef in dit artikel, is er in de VS – nog meer dan hier in Nederland –  flink gesteggel over cijfers die vertellen wie nu wel en niet een echte zelfstandige is. MBO komt in ieder geval – op basis van wat strakkere definities – op lagere aantallen uit dan een eerder onderzoek uitwees dat werd uitgevoerd in opdracht van de Freelance Union. MBO maakt vooral een onderscheid tussen diegene die volledige voor het zelfstandig ondernemerschap gaat (zonder personeel) en diegene die naast een reguliere baan er (af en toe) een freelance opdracht bijdoet. Het is een fenomeen dat in de VS veel vaker voorkomt, net als mensen die twee banen combineren.

Duidelijk is dat aantal zelfstandigen, zeker op het niveau van ‘professionals’ , ook in de VS groeit. Een trend die er is om te blijven. De ‘Obama Care’-wetgeving maakt het ook een stuk aantrekkelijker. Voorheen was een beetje zorgverzekering vrijwel alleen af te sluiten als je in loondienst was.

Het rapport van MBO is zeker lezenswaardig als je een beetje nieuwsgierig ben naar de Amerikaanse situatie. Daarbij laat ik de vraag maar even in het midden in hoeverre dit ons voorland is. Of lopen we in Nederland  juist voor op de VS als het gaat om de zip-economie? Daar kom ik – samen met een Amerikaanse auteur – hopelijk voor het einde van het jaar nog uitvoerig op terug.

Cijfers en trends

De cijfer dan. Ik soms de belangrijkste cijfers uit het rapport van MBO op.

 • The solopreneur population size rose 1.2 percent from 2013 and 12.5 percent from the base year of 2011.
 • The majority of these solopreneurs work as independents on a full-time basis, continue to be satisfied (82 percent) and plan on remaining independent in the future (76 percent).
 • For solopreneurs, the average tenure as an independent is 9.4 years
 • Solopreneurs generated more than $1.1 trillion in total revenue over the past year, spent more than $150 billion on non-payroll/contractor expenses and are the primary income source for more than 10 million American households.
 • One third of the solopreneur population spent $92 billion hiring the equivalent of 2.21 million full-time employees
 • 1 in 7, or 2.5 million, solopreneurs plan to build bigger businesses in the future. (ook in VS wil dus maar beperkt deel zelfstandigen een bedrijf starten dat groter is dat de eenmanszaak. Zie ook opmerkingen daarover van ons eigen kabinet in de laatste miljoenennota) 
 • One third of the solopreneur population spent $92 billion hiring the equivalent of 2.21 million full-time employees (maar ze zetten dus wel veel werk door richting anderen, iets wat in NL ook veel gebeurt, maar wat onze kabinet even over het hoofd zag) 
 • Independents hail from all age groups: 28 percent Millennials, 29 percent Gen X, 30 percent Boomers and 14 percent Matures.
 • More than half (58 percent) of side-giggers choose independence primarily to supplement their income, while solopreneurs choose the path primarily for flexibility (61 percent), autonomy (57 percent) and control (63 percent).
 • Men and women continue to choose independence in equal numbers, but for different reasons. Women tend to see independent work as a path to fulfilling work that fits into their lifestyle. Men, on the other hand, tend to focus on being their own boss and maximizing their income.
 • Approximately 60 percent of solopreneurs report having multiple sources of income, and 20 percent report having a traditional full or part-time job. Among the reasons reported for multiple revenue-generating activities: steady source of income (64 percent), enjoy the work (41 percent) and the ability to build a professional network (21 percent).
 • Sixty percent of side-giggers also have a traditional full or part-time job. Forty-nine percent are employed in a full-time job, and 10 percent have a traditional part-time job.

En dit soort onderzoeken komen natuurlijk nooit zonder mooie infografic:

2014_Shades-of-Independence_0

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts