"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ruis en zomp in zzp-netwerken en cursussen

ZZP-er: weet wat er speelt bij je opdrachtgever!

netwerkenMijn eerste echte baan in 1995 was als accountmanager bij een softwarehuis, om een financieel logistiek pakket te verkopen op een IBM AS400, aan educatieve uitgevers. Niet dat ik als Neerlandica zozeer veel verstand had van financiële administratie of van computers. Ik ben gekozen omdat ik zo goed kon luisteren en met de beslissers een zinvol gesprek kon voeren over datgene wat hen de hele dag bezighield: leren en boeken.

Luisteren naar de vraag

Als consultant werd mij bevestigd in professionaliseringstrainingen dat luisteren naar de vraag belangrijk is voor het leveren van een goede oplossing. In opdracht van het Ministerie van Onderwijs was ik projectleider voor een driejarig project Vraagarticulatie. Onderzocht werd hoe de vraag naar externe professionals tot stand komt. Het eerste jaar had de focus op bestuurders, vervolgens de managers en het laatste jaar de professionals: wat willen zij leren en krijgen ze wat ze nodig hebben? (CPS 2008-2011).

Uit het onderzoek is het volgende gebleken: in hun keuze voor externen kiest 80 procent van de opdrachtgevers voor herhalingsaankoop en 15 procent via-via. Vaak wegen organisatiebelangen zwaarder mee dan de eigenlijke behoefte van de werknemers waarvoor wordt ingekocht en biedt de geleverde oplossing geen antwoord op het probleem.

Zzp-cursussen en netwerken aanbodgericht

De meeste ZZP’ers worden vrijwillig zelfstandig professional uit liefde voor hun vak (80%), niet uit noodzaak (10%) of vanuit een drive om ondernemer te zijn (10 %) (bron: KIZO). In het aanbod van netwerken en trainingen voor zelfstandig professionals staan echter ondernemerschap en het ontwikkelen van aanbod centraal. De vraag is hoe passend en effectief dit is. Wordt er door ZZP’ers op deze manier niet ongelooflijk veel geld en tijd verspild door aanbodgericht te leren denken en te werken?

Naar vraaggestuurd samenwerken met zzp’ers

De meeste ZZP’ers verkrijgen hun eerste opdrachten bij hun oud-werkgever en zijn netwerk. ZZP’er, weet daarom wat er leeft en speelt bij je opdrachtgever en de opdrachtgevers van mensen in je netwerk en zorg er samen voor dat zij de beste oplossingen krijgen!

Lilian Boonstra is auteur van het boek "Fit voor de Toekomst: duurzame ondernemer/ duurzame zzp'er". Zij is vijf jaar zzp'er, met haar bedrijf Realisatieadvies, waarin zij onderwijsinstellingen en gemeenten adviseert over het realiseren van visie. Zij is initiatiefnemer van het project Pr8werk, een vierjarig vraaggestuurde zzp-project in Gelderland.Organisator van de Dag van de duurzame ZZP´er: hoe kan ik zelf meer duurzaam werken en hiermee voor mijn opdrachtgevers van betekenis zijn? In haar eigen zoektocht naar duurzame inzetbaarheid heeft zij ervoor gekozen om de opleiding tot docent Nederlands te volgen, om Nederlands te doceren aan het MBO en hiermee een bijdrage te gaan leveren aan het levenlang leren voor zzp'ers/ flexibele professionals. Bekijk alle berichten van Lilian Boonstra