"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Fors daling aantal startende ZP’ers in zakelijke dienstverlening. ING verwacht verdere daling door kabinetsbeleid.

Het aantal starters (veelal ZP’ers) in sector zakelijke dienstverlening daalt hard.

ING bericht elk kwartaal over het aantal startende ondernemers. Dit na een eigen bewerking van CBS cijfers en die van de KvK. Voor het derde kwartaal ziet het ING een lichte stijging van het aantal startende ondernemers (waaronder veel zelfstandige professionals en andere zzp’ers). Over heel  2014 komt het aantal starters lager uit dan in 2013. Volgens ING komt dat vanwege een dalende werkloosheid (dus minder gedwongen startende zzp’ers) en de aanpak van het kabinet van schijnzelfstandigen. ING wijst op de verscherpte toename van de VAR controles in de zorg en overheid en de aangekondigde ‘Beschikking Geen Loonheffing’.

Interessant is het onderstaande grafiek uit de ING rapportage, waarin de groei en stijging van het aantal starters uitgesplitst is naar sectoren. Scherp duidelijk wordt dat aantal ‘blue-collar’ starters hard groeit, terwijl het aantal ‘white-collar’ starters juist hard daalt.

 

Bron: ING
Bron: ING

ING wijst er op dat het kabinet momenteel onderzoek doet naar de groei van het aantal zzp’ers en de gevolgen daarvan voor de economie en het sociaal stelsel. ‘De uitkomsten van het onderzoek en mogelijke (verdere) maatregelen omtrent zelfstandig ondernemerschap zullen uiteraard van invloed zijn op het toekomstig aantal zelfstandigen’, zo stelt de bank. ‘De maatregelen tegen schijnzelfstandigheid lijken in de tussentijd een middel om de snelle groei van zzp’ers enigszins af te remmen. Dit in combinatie met een lichte stijgende werkgelegenheid (…) zorgt voor een kleine afname van het aantal starters in 2014’.

Wanneer je kijkt naar de grafiek, dan roept dat wel de vraag op in welke sector nu de meest schijnzelfstandigheid voorkomt? De zakelijke dienstverlening of de bouw?

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

 1. Thanks, interessant. Mbt de verklaringen van de ING:

  1) De werkeloosheid neemt alleen theoretisch af. Veel mensen zijn aan het einde van hun uitkering of zitten in de bijstand. Die telt men niet mee.

  2) Het is logisch dat ZZPers minder in de zakelijke dienstverlening gaan. Daar daalt de werkgelegenheid (in termen van vaste banen) en het aantal opdrachten bij de traditionele grote organisaties snel en is de concurrentie moordend. Dus is goede strategische beslissing.

  Vg
  Tony
  Twitter: @tonydebree