"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wet Werk en Zekerheid werkt averechts. Geen vaste banen; meer verloop in flexibele schil.

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) heeft tot doel flexibele arbeidskrachten meer zekerheid moeten krijgen over hun baan. HR-professionals verwachten niet dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Slechts een op de twaalf HR-professionals (8%) verwacht dat hun organisaties meer flexkrachten in vaste dienst gaat nemen. Ruim een op de drie HR-professionals (36%) verwacht bovendien meer verloop in flexibele arbeidskrachten door wijzigingen in de WWZ. Een op de acht HR-professionals denkt zelfs dat vaste contracten sneller worden beëindigd.

Dat blijkt uit de ‘HR-Trends 2014-2015’, een jaarlijks onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 700 Nederlandse HR-professionals.

“De Wet Werk en Zekerheid moet werkgevers stimuleren om flexwerkers eerder een vast arbeidscontract aan te bieden, maar bedrijven nemen juist maatregelen die leiden tot een sneller personeelsverloop binnen de flexibele schil. De Wet heeft daarmee een tegenstrijdig effect,” stelt Dik van Leeuwerden van ADP.

42% heeft geen flex-beleid

Hoewel bedrijven verwachten dat het personeelsverloop onder flexibele arbeidskrachten toeneemt, zegt ruim vier op de tien HR-professionals (42%) geen beleid te hebben dat gericht is op de inzet van flexibele arbeidskrachten. Hierbij gaat het om richtlijnen die betrekking hebben op het selecteren, opleiden en ontwikkelen van personeel. Maar ook beleid rond evaluatie- en exitgesprekken of het structureel onderhouden van contacten ontbreekt vaak.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

    • Da’s nog maar de vraag of dit slecht is voor ZZP’ers. Je kan ook verwachten dat het juist goed is voor zzp’ers. Deze wet gaat immers over mensen met een tijdelijk (flex)contract en niet over zzp’ers.