"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Richting Freelancen – Op zoek naar jezelf en een freelance carrière (interview)

Voor vrouwen die eraan denken te gaan freelancen, maar (nog) niet durven of niet precies weten hoe

RichtingFreelancenCover350-500Het boek Richting Freelancen, geschreven door Linda Poort, is sinds begin september verkrijgbaar. Dit inspirerende handboek is geschreven voor vrouwen die eraan denken te gaan freelancen, maar (nog) niet durven of niet precies weten hoe.

Linda heeft het boek in eigen beheer uitgegeven. Ze is ook medeauteur van Het Freelancersalfabet, een boek dat in november uitkomt.

Vertel eerst eens iets over het ontstaan van je boek Richting Freelancen

“Vanaf april 2010 tot september 2012 schreef ik als redacteur artikelen voor De Wereld van IKKI, een carrièrewebsite voor hogeropgeleiden. Toen die website op 1 juli 2013 stilletjes gesloten werd, besloot ik mijn artikelen nieuw leven in te blazen”. Linda had echter meer dan 500 artikelen geschreven, dus er kwam wel wat voorwerk aan te pas. “Mijn focus lag het laatste jaar bij IKKI vooral op freelance, dus het was duidelijk dat ik die doelgroep als uitgangspunt zou nemen. Ik wilde echter niet simpelweg een stapel onafhankelijke blogs aanbieden. Dat leest niet lekker. Als lezer wil je meegenomen worden in een verhaal. Er moet structuur zijn, een duidelijk begin en einde, een doel, een reden waarom je het boek leest. Het bleek dat mijn artikelen vol stonden met tips voor startende freelancers die op zoek zijn naar zichzelf en een freelance carrière, dus de keuze om een handboek te schrijven, was snel gemaakt.”

Als lezer wil je meegenomen worden in een verhaal

De eerste reden van Linda om een boek uit te geven, was dus om te voorkomen dat al haar 500+ artikelen onzichtbaar zouden verdwijnen en zoals ze zegt: “Als een soort ode aan IKKI freelance”. Als tweede reden noemt ze vervolgens haar onderzoekende houding. “Ik probeer graag nieuwe dingen uit, gewoon om te zien hoe het me bevalt. Natuurlijk heb ik mezelf afgevraagd: ‘Is er nog wel plek op de markt voor mijn boek’, maar ik besloot al snel dat het me niet uitmaakte of het antwoord ‘Nee’ zou zijn. Inmiddels weet ik dat er nog voldoende ruimte is, er komen elk jaar weer nieuwe freelancers bij. Daarnaast biedt Richting Freelancen zoveel praktische tips en inspiratievolle bronnen, dat mijn handboek anders is dan alle andere boeken. Bovendien bieden de stukken fictie net dat beetje extra, de edge die je in huidige boekenmarkt nodig hebt.

Heb je er daarom voor gekozen om stukken fictie op te nemen in je boek?

“Storytelling is een krachtig middel om je boodschap duidelijker over te brengen, dat stip ik ook kort aan in Richting Freelancen. Maar het leek me vooral heel erg leuk. In de stukken fictie na elk hoofdstuk gaat Lyra op reis om te ontdekken wat ze wil met haar werkende leven, waarbij ze in de proloog al besluit om het pad richting freelancen te volgen. Als lezer leef je mee met het avontuurlijke verhaal en krijg je de tijd om wat je net geleerd hebt even in een andere context te zien. Het verhaal van Lyra beschrijft namelijk op een humoristische wijze wat er in het voorgaande hoofdstuk aan bod is gekomen.” De reis van Lyra is geschreven door een vriendin van Linda, in het dagelijks leven lerares op een basisschool. “Het is duidelijk dat het schrijven van fictie niet mijn sterkste kant is. Ik schrijf kort en krachtig en to the point in jip-en-janneketaal, terwijl goede fictie juist om uitgebreide verhaallijnen vraagt. Maar dat is niet erg, als freelancer moet je flexibel zijn, weten wat je wel en niet kunt en goed kunnen samenwerken.”

Waarom heb je ervoor gekozen om je boek in eigen beheer uit te geven?

“Eerlijk gezegd heb ik daar geen seconde over nagedacht. Zo moest het gewoon zijn. Ik ben graag onafhankelijk en had absoluut geen zin in de lange weg die je moet bewandelen om je boek bij een uitgeverij onder te brengen. Daarbij had ik al zo vaak gehoord dat uitgeverijen tegenwoordig niet meer zoveel voor je doen en zulke lange lijnen hebben, dat ik dacht dat ik het net zo goed zelf kon doen.” Bij de vraag of dat uiteindelijk ook zo bleek te zijn, geeft Linda een volmondig ja als antwoord, maar wel voegt ze eraan toe: “Het is jammer dat auteurs die worden uitgegeven bij een traditionele uitgeverij nog steeds hoger in aanzien staan dan schrijvers die zelf een boek uitgeven. Okee, de inhoud van een in eigen beheer uitgegeven boek is in principe niet gewaarborgd, maar als die inhoud goed blijkt te zijn, dan verdient een self-publishing schrijver eigenlijk juist meer waardering. Je wilt niet weten wat er allemaal bij komt kijken.”

Als freelancer moet je flexibel zijn, weten wat je wel en niet kunt en goed kunnen samenwerken

Toch is de derde reden van Linda om haar boek uit te geven de waardering die erbij komt kijken. “Let’s be honest, een boek uitgeven staat goed op je CV. En als zelfstandige heb je een goed CV nodig. Je solliciteert niet elke paar jaar op een nieuwe baan, je solliciteert elke paar maanden of zelfs weken op een nieuwe opdracht. Daarbij, mijn sterke punten zijn het schrijven van non-fictie en redigeren, structuur aanbrengen in teksten. Sales is, net als het schrijven van fictie, niet mijn sterkste kant. Mijn boek is nu onderdeel van mijn portfolio, een belangrijk stuk bagage in de koffer van een freelancer.” Op de vraag of dit boek slechts het begin is van een carrière als schrijfster, heeft Linda geen direct antwoord. “Behalve mijn medewerking aan Het Freelancersalfabet? Wie weet schrijf ik in de toekomst nog eens een boek over mijn verblijf in Macedonië, maar ik ga me nu eerst maar eens richten op betaalde opdrachten. Ik ben nu rijk in ervaringen, maar er moet ook brood op de plank komen.”

Het boek Richting Freelancen is te koop op deze website en is ook verkrijgbaar als ebook. 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie