"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Marks Plaats the Business Edition beoordeelt INGjobs.nl: “Van zo’n groot bedrijf verwacht je meer”

Mark Bassie gaat jobboards met interim opdrachten van organisaties beoordelen. ING is als eerste aan de beurt.

logo mIn deze vernieuwde columnreeks bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel één van de velen websites, platforms of portals die bedrijven inzetten om zelf zelfstandig professionals te werven. In deze eerste editie van ‘Marks Plaats the Business Edition’ is het de beurt aan INGjobs.nl. Marks scherpe oordeel wordt samengevat in één tot vijf M’s:

MMMMM Elk bedrijf zou zo zzp’ers moeten werven
MMMM Er is in elk geval goed nagedacht over wat zzp’ers willen
MMM Niet goed, niet slecht
MM Geen belediging, wel minachting van zzp’ers
M Dit is een belediging van zzp’ers

INGjobs.nl : Ik kom niet verder dan een MM waardering

In de eerste editie van  Marks Plaats, ga ik de inhuursite beoordelen van een bedrijf waar ik zelf ooit een blauwe maandag heb gewerkt als zzp’er: ING. In ‘mijn’ tijd was er nog geen direct kanaal waar je als zzp’er  kon reageren op openstaande opdrachten. Hoe lang deze mogelijkheid nu bestaat kan ik nergens vinden. Hoewel het op zichzelf mooi is dat een bedrijf dit doet, heeft ING ervoor gekozen  het bestaande sollicitatieplatform ING.jobs.nl  ook te  gebruiken voor inhuuropdrachten. We zullen zien dat deze keuze niet goed uitpakt.

De site is nu alleen bedoeld is voor IT-opdrachten in Nederland. Maar de site vertelt je niet wat je  moet doen als je geïnteresseerd bent in HRM, Finance of ander sectoren. Uit informele bron heb ik vernomen dat er waarschijnlijk vanaf november ook andere inhuuropdrachten op het platform komen. De informatie  over hoe het werkt op deze site, is nogal summier. Alleen uitleg over  regels en procedures die bij de screening horen, komt uitgebreid aan bod.

Wat ik natuurlijk graag wil weten, is hoeveel en welk  soort opdrachten er zoal per maand te vinden te zijn, zodat ik een beeld  krijg of het voor mij wel interessant genoeg is om me te registeren. Zonder vooraf in te loggen zie ik wel de openstaande opdrachten, maar om te kunnen reageren moet ik eerst een account aanmaken. Dat gaat op zich snel,  maar dan moet ik eerst akkoord gaan met de Engelse rijstebrij aan algemene voorwaarden. Helaas heb ik geen idee waar ik nu  precies mee akkoord ben gegaan.

Veel opdrachten, weinig informatie

Ik kan via een zoekopdracht achterhalen dat er momenteel 55 opdrachten openstaan bij ING. Ik hoef ze dus niet handmatig  op te tellen. Sommige opdrachten dateren van eind juli, dus het is zeer de vraag of reageren nog zinvol is. Helaas kan ik geen informatie vinden over hoeveel reacties al zijn ingediend,  laat staan over wanneer de deadline is. Informatie over het beoordelingsproces vind ik onder de kop ‘Proces na Selectie’. ING schrijft:

voorbeeld ing 1
Hoe lang dit alles gaat duren en bij wie ik tussentijds inhoudelijke informatie kan opvragen, kan ik nergens vinden. Verder valt het slordige taalgebruik op, zoals een fout gebruik van t’s en d’s. Gek is ook dat de site soms van het Nederlands overschakelt op het Engels. Soms springt de site  opeens  van de vacatures voor interim-opdrachten naar de vacatures voor personeel in loondienst. Dat komt omdat beide groepen op hetzelfde Taleo-platform van Oracle zitten . Leveranciers van flexkrachten, zoals bemiddelingsbureaus kunnen overigens ook gebruik maken van dit platform.  Al met al maakt het gehele platform een rommelige indruk op me. Het lijkt alsof ING na de eerste test  niet meer naar de site heeft gekeken en deze meteen in gebruik heeft genomen.

Als ik vragen heb, kan ik als zzp’er  alleen een mailtje sturen aan de mensen achter het mysterieuze mailadres ml-zzp@ing.nl. Een telefoonnummer en namen van medewerkers van ING ontbreken.

Het gebrek aan transparantie bij ING wordt gek genoeg ‘gecompenseerd’ door de uitgebreide informatie over het feit dat er vier  brokers  zijn, via wie je uiteindelijk wordt ingehuurd. De informatie over hen gaat zelfs zo ver dat ik lees dat hun vergoeding  0,68 euro per contract is en dat ik daar rekening mee moet houden bij de bepaling van mijn tarief.

voorbeeld ing2

Dit zou een mooie dienst van ING kunnen zijn, indien je als zzp’er zelf kunt beslissen of je deze snelle betaling interessant vindt, maar zo lees ik het niet. Het wordt je nu opgedrongen. En dan heb ik het nog niet over de dt-fout in de tweede zin.

Bij de opdracht die ik bekijk staat de samenvattende tekst: “ING zoekt een ervaren DevEngineer/Testspecialist met passie voor testen in het Achterstanden domein.”  Hoe lang het project duurt of hoeveel uur per week het beslaat, vind ik nergens. Alsof dit soort informatie voor een zzp’er niet belangrijk is.

Proef nergens dat ze me graag willen hebben

Na een tijdje surfen heb ik wel genoeg gezien en is het tijd voor het eindoordeel. Van een groot bedrijf als ING verwacht ik dat het voldoende zorg en aandacht schenkt aan haar platform en zzp’ers goede en nuttige informatie geeft over openstaande opdrachten. Graag zie ik als zzp’er dat ze ook blij met mij zijn als ik reageer. Dat lees en proef ik nergens. Reden genoeg om  INGjobs.nl te waarderen met  2 M’s.

Kent u zelf een site die u wilt laten (her)beoordelen, stuur dan een mail naar . Let op: sites van bemiddelingsbureaus en dergelijke komen in de Business Edition niet aan bod. 

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

7 reacties op dit bericht

 1. Mark, dank voor je analyse. Ik de inleiding schrijf je dat de keuze om de zzp portal onderdeel uit te laten maken van de brede ‘werken bij… site’ niet goed uitpakt. Maar vraag me af of dat door die keuze te maken heeft of dat de communicatie gewoon nog niet goed is? Op zich vind ik het wel een logische keuze om het juist te integreren met een banen site. Ook om een beeld uit te stralen met betrekking tot employer branding. Of zie jij dat anders?

 2. Vanuit het bedrijf geredeneerd is het heel logisch om alles op één platform te plaatsen vanuit kosten en eenduidigheid. Voor een zzp’er en een sollicitant is het voordeel minder duidelijk, verreweg de meeste mensen zijn of geïnteresseerd in de banen of in de opdrachten.

  Veel belangrijker voor een zzp’er is dat er niet teveel versnippering optreedt (‘ieder bedrijf zijn eigen inhuurportal’). Bundeling van opdrachten op één platform is veel efficiënter en handiger voor de zzp’er.

  Maar als je het koppelt op één platform, zoals ING heeft gedaan, zorg er dan wel voor dat ik niet van ene categorie onverwachts in de andere terechtkom………

  • Bundeling van alle vacatures voor vaste banen op een jobboard lijkt wellicht ook veel handeriger voro sollicitant, maar blijkt in de praktijk toch ook grote beperkingen te hebben. Alle opdracht voor 300.000 interim professionals op een gezamenlijke jobboard, daar zal de eigenaar van die jobboard zijn vingers van aflikken. Maar met dergelijke omvangen gaat de effectiviteit er ook vanaf.

   Denk dat de trend juist de andere kant op zal zijn. Vast en flex steeds dichter bij elkaar, dus wervingskanalen ook dichter bij elkaar.

   • Ik zou ook niet graag 300.000 verschillende inhuurplatformen willen zien, voor elke organisatie eentje. Een bepaalde clustering qua branche, regio, expertise, ervaring lijkt me nuttig. Nuttiger dan een clustering van vast en flex op hetzelfde platform……..

    • Je mag als ondernemer ook wel een beetje je best doen om aan de juiste opdracht te komen. Alles op een gezamenlijke website plaatsen, dat kan mogelijk als snel leiden tot ‘post and pray’ gedrag, zoals je dat ook wel bij vaste functies zien.
     Organisaties met de (inhuur)omvang van ING zullen sourcing van flex steeds serieuzer nemen en dus ook meerdere kanalen ontwikkelen om aan kandidaten te komen. En daarbij bepalen welk kanaal het meest effectief is. Dat een eigen portal de basis is. lijkt me logisch. Ook om daar je profileren als aantrekkelijk opdrachtgever.

 3. Beste Mark, bedankt voor je aandachtige check.
  We gaan inderdaad, zoals je hebt vernomen, in november zzp opdrachten voor andere vakgebieden aanbieden op ING.nl/carriere. Flex en vaste vacatures worden bij ING in het resourcingsproces steeds verder geïntegreerd.
  Je hebt goede punten genoemd die we kunnen verbeteren en daar gaan we zeker mee aan de slag. We streven naar een beoordeling van 5 m’s.