"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Randstad reorganiseert. Yacht wordt leidend merk voor (interim) professionals.

Yacht wordt het leidende merk binnen Randstad voor professionals na forse herstructurering. Ton Hopmans wordt de nieuwe baas.

Randstad herstructureert zijn Nederlandse operatie fors. De aparte bedrijfsonderdelen Randstad NL, Tempo Team en Yacht vallen in de toekomst onder één directie. Yacht wordt opvallend genoeg wel het leidende markt voor het professionals segment.

De interne management- en stafstructuur gaat fors op de schop “to create a more efficient and leaner organization”.  De nodige managementfuncties worden in elkaar geschoven en stafafdelingen worden samengevoegd tot een service afdeling. Of dat banen gaat kosten is officieel nog niet bekend gemaakt omdat de plannen nog besproken moeten worden met de OR.

De structuur en marktpositionering van Randstad NL wordt ingericht in zogenaamde ‘verticals’. Niet functies maar branches zijn straks het leidende principe.

YACHT leidend merk professionals segment

Heel verrassend is deze stap niet. Overal elders in de wereld ging Randstad al met de pot blauwe verf langs om de sporen van de multibrandingstrategie van het overgenomen Vedior weg te poetsen. Opvallend is wel dat Randstad topman Chris Heutink aankondigde dat Yacht het leidende merk wordt voor alle professionals services.

Opvallend, omdat elders (bijvoorbeeld in de VS) het ‘professionals’ segment  onder de Randstad naam verder ging. In Nederland dus niet. Randstad Professionals en Tempo Team Professionals gaan op in Yacht in plaats van andersom.  Niet consequent, maar zeker niet onlogisch gezien de sterke merknaam die Yacht heeft in de markt. Door de historie van het Randstad merk in Nederland zullen (zelfstandige) professionals zich wat minder aangetrokken voelen tot het Randstad-blauw dan tot Yacht. Het feit dat Yacht het de afgelopen periode, na een zware dip, het weer relatief goed doet zal daar vast aan hebben bijgedragen.

Meer dan Randstad en Tempo Team Professionals heeft Yacht zich meer op zelfstandige professionals gericht. In die zin is het zeker ook voor deze zelfstandigen groep interessant om te volgen wat er verder gaat gebeuren. Groei in het professionals segment is volgens Heutink een van de strategische doelen van Randstad

De nieuwe Yacht organisatie komt onder leiding te staan van Ton Hopmans, nu nog Directeur HR van Randstad. Hopmans heeft een achtergrond bij ING en was een blauwe maandag managing consultant bij Corinthe. “Vaste mensen in vaste banen zijn het probleem van morgen” verkondigde Hopmans twee jaar geleden. Benieuwd of hij dit geïntegreerd onderdeel net zo wendbaar weet te maken als wat ze beloven aan hun klanten.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts