"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Twee vormen van kapitalisme

9789059729032-240x300Twee vormen van Kapitalisme is een e-book dat je in ongeveer anderhalf uur geheel kan lezen. Het boek is een samenvatting van het boek ‘Capitalisme contre Capitalisme’ van de Franse econoom Michel Albert, ooit hoogste baas bij de Franse verzekeringsreus AGF (nu onderdeel van Allianz). Na de val van de muur dacht iedereen dat het kapitalisme had gewonnen van het communisme. Albert merkte dat er twee vormen van kapitalisme waren, hij noemde dit het Rijnlandse model, omdat het vooral in Duitsland, Nederland en nog wat landen aan de Rijn voorkwam, en het Angelsaksische model.

Zijn boek verscheen in 1991, maar had een grote voorspellende waarde zo blijkt. Dit boekje is een samenvatting van wat er in 1991 geschreven werd, gecombineerd met de kennis van nu en de commentaren over ontwikkelingen waar deze kennis van toen effect op hebben gehad.

Schrijfstijl

Over de schrijfstijl kan ik kort zijn. Je moet er van houden, of niet dus. Het is een samenvatting van een uitgebreid boek, dus het gaat lekker snel. Commentaren zijn ingevoegd in een andere kleur en cursief. Het leest lekker snel weg, dus ik kan het wel waarderen. Ook zitten er regelmatig video’s tussendoor en zelfs nog een verwijzing naar een PDF. Dat kan omdat het enkel een E-Book is.

Inhoud

Voor de aanhangers van Rijnlands denken, mensen die b.v. net als ik het Rijnlands praktijkboekje of Nieuw Europees Organiseren hebben gelezen, zal er niet heel veel nieuws in staan. Alleen gaat het boek iets meer in op de diversiteit binnen Europa. Het was immers een Franse econoom die het schreef die door zijn functie zag hoe het in Duitsland en Zwitserland er aan toe ging. Ook gaat het boek een stuk dieper in op het economisch beleid van Reagan en Thatcher, wat ik persoonlijk erg interessant vind. Hoewel ik het wel heb meegemaakt, geeft het boek me een beter beeld van de tijdsgeest toen.

Het boek gaat in op de verschillen tussen Amerikaans en Rijnlands kapitalisme. De uitkomsten van een sociaal stelsel. De cijfers over kosten van zorg, investeringen in R&D en meer van dergelijke zaken. Hoewel de verschillen op het eerste gezicht misschien niet schokkend zijn, zijn de uitkomsten dat soms wel. Het boek verwijst ook enkele keren naar de nieuwe bestseller van Picketty, ook een Franse Econoom. Misschien dat we over hem over 20 jaar ook wel zeggen: wat had hij een vooruitziende blik…

Hoe dan ook, ik zou het aanraden het boek even te lezen. Zeker als je nog nooit hebt gelezen over Rijnlands organiseren is het anderhalf uur goed besteed. Voor slechts 4,95 is het boek te koop via bol.com of managementboek

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

Eén reactie op dit bericht