"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Column Esther Raats (PZO) over het waarom van het nieuwe pensioenfonds voor zzp’ers.

Esther Raats (voorzitter PZO) legt uit welke keuzes er zijn gemaakt bij de nieuwe zzp pensioenregeling.

esther persfoto januari 2013 - 1 staandJarenlange lobby werpt zijn vruchten af. De media staat er bol van:  “pensioenregeling voor zzp’ers een feit, APG beoogd uitvoerder van het ZZP-pensioenfonds”

Een heuglijk feit dat de voorziening weer een stap dichterbij is, nu PZO-ZZP samen met de andere ZZP organisaties een gedegen partner heeft gevonden in APG voor de uitvoering van de regeling. APG heeft zich bereid verklaard zich als ontwikkelingspartner op te stellen om de nadere wensen voor de ZZP-doelgroep zorgvuldig en concreet uit te werken binnen de regeling. APG neemt de ZZP-doelgroep serieus en wil voorzien in de behoefte aan transparantie, vrijwilligheid en flexibiliteit.

De achterban van PZO-ZZP fluistert ons al jaren in dat zij zich bewust zijn van het belang van een gedegen oudedagvoorziening. De jongere garde hierbinnen geeft aan zich niet alleen hard in te willen zetten voor de onderneming, maar ook flexibel om te willen gaan met de invulling van hun werkzame leven. Langer doorwerken ziet men niet als een probleem, zeker niet wanneer de invulling van het ZZP-schap een ware passie behelst. ‘Jong’ heeft andere wensen dan ‘oud’ en daar moet rekening mee worden gehouden.

Dit sluit aan bij de ingebouwde cohorten binnen de pensioenregeling voor zelfstandigen. En wat denkt u van arbeidsongeschiktheid? Prettig om een deel van het opgebouwde vermogen hiervoor onder voorwaarden in te kunnen zetten wanneer nodig? Het nieuwe pensioenfonds maakt dit straks mogelijk.

Vrijheid en zekerheid

U vraagt zich misschien af wat de regeling u als zzp’er oplevert. Ik zet graag wat zaken voor u op een rij. Zo ligt het rendement bij het pensioenfonds voor zzp’ers hoger dan bij bijvoorbeeld banksparen. Dit komt door de collectiviteit binnen de regeling. Des te langer een deelnemer in het pensioenfonds deelneemt, des te hoger het rendement zal worden.

Verder geldt er geen vastgestelde premie. U kunt zelf besluiten welk bedrag gestort wordt, afhankelijk van uw inkomen per jaar. Er kan periodiek een bedrag  gestort worden, maar dit kan ook éénmalig. U kunt ook tijdelijk niets inleggen wanneer uw inkomen inleggen even niet toelaat. Er worden ook geen minimumbedragen vastgesteld.

De hoogte van het pensioen is voor een belangrijk deel natuurlijk wel afhankelijk van de hoogte van de inleg, het gerealiseerde rendement en de looptijd. Legt u als zzp’er weinig in, dan zal het daadwerkelijke pensioen laag blijven. Uw pensioen is tenslotte van u. Wanneer u komt te overlijden, gaat uw opgebouwde potje naar uw nabestaanden en pensioen blijft buiten de vermogenstoets.

Als zzp’er wilt u zaken het liefst zelf in de hand hebben; overzichtelijkheid en transparantie alom. Pensioen is veelal niet de expertise van de gemiddelde zzp’er, een beetje ondersteuning is daarom wel zo prettig, zeker nu de overheid zich steeds meer terug trekt.

PZO is één van de grootste belangenbehartigers voor zelfstandige ondernemers en heeft de wens het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen. Bekijk alle berichten van PZO