"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verbeter de wereld…

9789047006763-240x300Verbeter de wereld, begin een bedrijf, is het boek van War Child oprichter Willemijn Verloop op social enterprises.

Het boek leest als een trein en zou in mijn optiek gelezen moeten worden door alle beleidsmakers op het ministerie van economische zaken, alsmede veel goedbedoelende ondernemers. Het is absoluut de moeite waard, ook als je zoals ik al behoorlijk in de materie zit.

Zo beschouw ik mezelf als ‘sociaal ondernemer’, maar merk ik dat ik dat niet ben op basis van de concepten van het boek. Ik ben namelijk primair ondernemer en doe daarnaast geen kwaad of laat winst liggen als het schade doet aan de omgeving. Dat is echter niet wat een sociaal ondernemer doet, die heeft het doel centraal staan. Interessant in het boek zijn met name de internationale vergelijkingen en de vele voorbeelden die aangehaald worden.

Aparte wettelijke entiteit

Engeland, en ook Italië, hebben een aparte wettelijke entiteit voor sociale ondernemingen. Hoewel ik altijd sceptisch ben over ‘weer iets optuigen’ is het in dit geval denk ik een stap die Nederland zo snel mogelijk moet zetten. Leest u mee beleidsmakers? In Engeland kan een sociaal bedrijf bijvoorbeeld maximaal 30% van de winst uitkeren. Ik neem aan dat er ook limieten zijn voor b.v. salaris en managementfees, hoewel dat niet expliciet beschreven is. Met dergelijke regels kan je dus bedrijven wel in aanmerking laten komen voor subsidies als dat nodig is. Dan kan een bedrijf zich dus primair focussen op het maatschappelijke doel.

In Nederland moeten bedrijven een BV en aparte stichting hebben, met allerlei vervelende consequenties, ondoorzichtige constructies en risico’s op fraude van dien.

Een ander voordeel is dat bij (gemeentelijke) aanbestedingen de sociale bedrijven voorrang kunnen krijgen. Immers geven deze meer rendement voor de maatschappij dan normale bedrijven. Nu is, zoals te lezen is in ‘De Kwetsbaren‘ een groot probleem met ‘social return on investment’ en sociale bedrijven. Sociale bedrijven, waar al een groot deel  van het personeel bijvoorbeeld ‘een achterstand tot de arbeidsmarkt’ heeft, krijgen daar geen extra credits voor. Het gevolg is dat de totale kosten voor gemeenten hoger zijn (meer uitkeringen omdat deze mensen hun baan kwijtraken), maar de aanbesteding gaat naar de laagste bieder.

Voorbeelden

Het boek heeft veel prachtige voorbeelden beschreven. Van elektrische taxi’s in Amsterdam met oudere chauffeurs tot autistische testers van software en natuurlijk bekende voorbeelden als de Triodos bank en de Postcode loterij.

Deze voorbeelden onderstrepen keer op keer het verhaal. Zowel dat het kan, hoe het kan als dat er heel veel verschillende manieren zijn om maatschappelijk te ondernemen.

Oordeel

Een mooi boek, goed en snel geschreven en heel prettig leesbaar. Vol met inspirerende verhalen en een duidelijke opbouw. Er zit een onweerlegbare logica in waarvan ik verwacht dat de komende jaren, mits het overheidsbeleid een beetje meewerkt, we heel veel zullen horen.

Een absolute aanrader, zeker ook in combinatie met ‘de kwetsbaren‘ van Will Tinnermans. Die gaat op een hele andere manier, met een hele andere invalshoek, in op hetzelfde probleem. De Kwetsbaren schetst de vervelende uitwassen en de gevolgen. Verbeter de wereld geeft oplossingen voor (een groot deel van) deze problemen.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

3 reacties op dit bericht

  1. En dat is precies de reden waarom ik samen met vijf anderen een coöperatie ben begonnen. Dat laat de Nederlandse wet allang toe. En alle winst vloeit naar de coöperatie leden. Dus dat is ook een vorm van maatschappelijk ondernemen, zeker als de coöperatie ‘duurzaamheid’ in haar beginsels heeft staan. Er zijn velerlei voordelen van een coöperatie (een ondernemerscoöperatie in dit geval) boven een BV: ieder lid is één stem, ieder lid is gelijk aan ieder ander lid, dividendvrijstelling, en zo zijn er nog een paar. En omdat een ondernemerscoöperatie als geheel de som der deelnemende bedrijven is, is het ook een prima partner voor aanbestedingen.

    • Deels heb je gelijk John, maar een coöperatie is niet per definitie een sociale enterprise. Achmea, Rabobank, Friesland Campina…. kan ik niet echt heel sociaal meer noemen. Ook is de winst die terugvloeit naar de leden niet per definitie hetzelfde als de winst die terugvloeit naar het sociale doel. Leden zijn geen doel op zich. Dat legt het boek ook deels uit 🙂