"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Spring is in the flex-air!

Het Economic Report 2014 van Ciett, de mondiale branchevereniging van bemiddelaars van flexibele arbeid, ademt volgens Wim Davidse een positieve spirit met krokusjeslucht uit!

ciettWat een bijzondere periode! Zo’n beetje alle economische indicatoren staan inmiddels op lichtgroen. Ook het Economic Report 2014 (2012/2013 data) van Ciett, de mondiale branchevereniging van bemiddelaars van flexibele arbeid, ademt een positieve spirit met krokusjeslucht.

Opgelucht en trots vermeldt de introductie van het rapport dat de sector wereldwijd meer dan 36 miljoen mensen bemiddelt, dat de sector in VS en in Japan de klap van de vreselijke jaren 2008-2009 alweer helemaal te boven is, en dat in Europa de groei op steeds meer plekken al dan niet schoorvoetend terugkeert. Samen zetten al die bemiddelaars 300 miljard euro om in 2012 (waarvan de mondiale top 10 27½% voor haar rekening nam). Dat is de helft van de omvang van de Nederlands economie!

Wereldwijd overzicht van flex

Zo’n wereldwijd Economic Report is natuurlijk een heerlijk document om je weer eens even in te lezen in – figuurlijk en letterlijk – de World of (Flexible) Work en haar wedervaren. In zestig op z’n minst aardig vormgegeven bladzijdes met niet overdreven veel tekst, en veel grafieken, landkaarten en kleuren wordt je alles verteld over groei en omvang, over penetratiegraden, percentages en aantallen, in hoofden, fte’s en euro’s, over opleidingsniveaus, leeftijdscategorieën en beroepsgroepen, over flexredenen van werkgevers en van werkenden én hun enorme tevredenheid, over de enorme verschillen tussen alle landen, over de kracht van de sector als leading economic indicator en over het grote nut van flexbemiddeling. (Het lijkt veel, zo, maar echt, het valt echt heel erg mee.)

De mondiale welvaart zou het zonder flex een stuk moeilijker hebben, zo mogen we concluderen. Al met al een schitterend overzicht van de wereld – en dat terwijl je vaak zelf niet eens weet wie er drie steden verderop zo enthousiast bezig is ingenieurs en directiesecretaresses op te leiden en te bemiddelen!

Bron van inspiratie

OK, aandacht voor zaken als zelfstandigen, interim managers, MSP en payrolling ontbreekt en ook de inleners komen er best een beetje bekaaid van af. En inderdaad, kwesties over de vergelijkbaarheid, optelbaarheid en specifieke definities van cijfers zoals nationale penetratiegraden, een gekend statistisch mijnenveld, worden met soepele tred gepasseerd. Maar het boeit voor dit informatiedoel niet echt of ‘het’ 2,7 of 3,5 ‘zus’ en 227.000 of meer ‘zo’ is. Als je marktonderzoek wilt doen, is dit Economic Report 2014  een uitermate handige en interessante introductie. Waarbij ik je natuurlijk wel aanraad vervolgens je eigen gezonde verstand aan en je academisch-kritische pet op te zetten, gebruikte bronnen te valideren en te synchroniseren, second (expert) opinions te checken en aanvullend primair en secundair bronnenonderzoek uit te voeren.

Maar voor nu: weg met die slakken en dat zout! Neem kennis van de omvang, de ontwikkeling en het belang van The Way to Work. Blader het rapport zelfs eens door, en nog eens, en over een poosje nog een keer, want het is beslist informatief en absoluut de moeite waard. Laat je strelen door de trots en kietelen door het enthousiasme. Voel je optimistisch. En belangrijk.

Drs Wim Davidse is toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur. Hij gelooft heilig in de vitale mix van energiek ondernemen en aanstekelijk werkgeverschap en de essentiële rol van flexibiliteit (zonder flexibiliteit geen zekerheid!). Wim geeft flexbureaus en werkgevers daarom graag en met volle overtuiging inzicht & inspiratie en advies & coaching om onmisbare, energieke, succesvolle werkmerken te kunnen zijn in de Nieuwe Toekomst. Hij vertelt daarover ook vaak op congressen en seminars en in inspiratieshops. Bekijk alle berichten van Wim Davidse