"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HNW is het helemaal….

Fokke en Sukke over HNWVandaag is de nationale out of office, volgens BNR. Ik hoorde mede oprichter van dit blog Sam van Buuren al op de radio hier over praten en BNR heeft ook een onderzoek gedaan. Driekwart van de werknemers vind het tegenwoordig fijn, HNW. Dat was nog wel eens anders herinner ik me.

Toen we met dit blog zijn begonnen noemde het wel HNWb. Het Normale Werken Blog. Waarom? Omdat wij het heel vreemd vonden dat je van 9 tot 5 op een plek moest zijn. Dat was toen voor velen nog heel lastig voor te stellen. Nu wil driekwart dus niet anders meer.

Rechten en plichten

Interessant is dat de meeste mensen hun rechten en plichten niet kennen. Nu moet ik zeggen: die zijn ook heel vreemd.

Dat de werkgever verantwoordelijk is voor een ergonomische werkplek weten we wel, tenminste, een krappe meerderheid weet dat. Dat de werkgever echter ook voor een gordijn moet zorgen als de zon binnen schijnt is onbekend en dat als je tijdens een thuiswerkdag struikelt en je been breekt dat een bedrijfsongeval is weten we ook niet. Maar laten we eerlijk zijn… dat is ook niet heel logisch.

Een probleem blijft namelijk dat je als werkgever niet mag controleren achter de voordeur. Je bent dus wel verantwoordelijk voor ongevallen, maar je mag niet controleren of iemand die werkplek ook ergonomisch heeft ingericht. Of dat je, zoals ik zojuist, even op een andere plek in huis hebt gewerkt. Lekker op mijn balkon in het zonnetje.

Misschien zou de vraag nu dus wel moeten zijn: hoe kunnen we de wetgeving beter aan laten sluiten op de nieuwe werkelijkheid?

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd