"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

7,2 miljoen dollar via 1 platform in 1 maand

10006617_10152319856791189_1814486061_nElance is een van de grootste, en nu ze fuseren met odesk zonder twijfel de grootste, als het gaat om ‘werk platformen’. Via Elance kan je werk uit besteden en werk vinden. Het is in mijn optiek een van die platformen die de wereld van werk fundamenteel verandert.

Ik maak er zelf dankbaar gebruik van. Zo heb ik mijn boek vertaald naar het Engels via Elance (en daar deze column over geschreven). Ik heb net een onderzoeksopdracht afgerond en ik heb er een IT applicatie laten bouwen.

Toch is er altijd veel scepsis. Hoe groot is het nu? Wat kan ik daar nu? Moet ik daar als freelancer iets mee? Ik concurreer alleen tegen Indiërs en die zijn toch goedkoper. De cijfers spreken dit tegen.

De omzet van de Amerikaanse freelancers op Elance in Februari was 7,2 miljoen dollar.

Via een enkel werkplatform gaat er dus in 1 maand 7,2 miljoen dollar naar Amerikaanse freelancers. Hoezo de Indiërs winnen alles?

Alleen IT werk? Helemaal niet. Iets meer dan 50% was IT en programmeerwerk. 15% was design en multi media (film en foto) werk en ongeveer evenveel schrijf en vertaalwerk.

Deze revolutie van werk is groot. Het maakt de wereld transparant, biedt veel kansen, maar bedreigt ook veel traditionele banen.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd