"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s plaats. IT opdrachten site Dunit maakt hoge verwachtingen niet waar: MMM

Mark Bassie neemt weer een site met interim opdrachten onder de loep. Dunit valt hem wat tegen.

logo mIn  deze column bespreekt Mark Bassie met enige regelmaat op persoonlijke titel een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).  Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever.

Als u zelf een site kent die u wilt laten (her)beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

Een overzicht van alle eerdere beoordelingen vind je hier:

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Dunit: IT nichesite van Gapgemini

Vandaag in de eerste 2014-beoordeling van sites met ZP-opdrachten een niche-speler: Dunit van Capgemini. Op Dunit.nl (niet te verwarren met Dunnit.nl, want dan kom je op de site terecht van een Webdesign bureau) vind je inhuuropdrachten voor IT’ers.

Het is opvallend dat er specifiek voor IT’ers zoveel van dit soort niche-spelers zijn. Zo hebben we hier al een keer Project-it en Pooq bekeken, maar er zijn nog een flink aantal websites met interim opdrachten die zich uitsluitend op de IT richten. Nu roept het feit dat Capgemini achter deze site zit, bij voorbaat hoge verwachtingen bij mij op, en die worden maar beperkt waargemaakt wat mij betreft. Dunit is een duidelijk platform waar je je snel gratis kunt inschrijven, waar je veel ondersteunende informatie vindt met uitleg, bijvoorbeeld over hoe je je goed voorbereidt op een sollicitatiegesprek. Er zijn duidelijke FAQ’s en er staan begin januari 2014 een twintigtal opdrachten open. Misschien niet heel veel, maar het jaar is pas net begonnen.

Je kunt je makkelijk en gratis registreren, je hebt een dashboard voor je persoonlijke instellingen en alerts. Maar wat ik mis is uitleg over hoe de opdrachtgever de professional ontmoet. Want als ik wil reageren op een openstaande opdracht, dan kan dat alleen met een mail aan een medewerkster van Cap, met wie ik ook kan Skypen als ik nog vragen heb.

Maar of opdrachtgevers mij ook rechtstreeks kunnen benaderen en kunnen zoeken naar kandidaten in de dbase, dat blijft onduidelijk. Het verdienmodel van Dunit zal ongetwijfeld zijn dat er een marge wordt ingehouden op mijn uurtarief wanneer ik via Dunit aan de slag ga bij een opdrachtgever. Maar of dat ook ook echt zo is en hoe hoog die marge is, dat kan ik nergens lezen. En dat is jammer, want kort na de start van Dunit heeft Hugo-Jan Ruts op deze site al eens gewezen op het ontbreken van dit soort informatie. En dat was begin 2013……… (zie hier voor zijn artikel

Te weinig persoonlijk

Sowieso wil ik graag lezen hoe het met Dunit gaat, hoeveel professionals staan er ingeschreven, hoeveel opdrachten zijn er in 2013 gepubliceerd en tot hoeveel geslaagde matches heeft dat geleid. Maar ik lees dit soort informatie nergens. Ook vind ik het altijd wel aardig om iets te lezen over de mensen achter Dunit, al is het maar met een groepsfoto. Maar verder dan dat het een dochter is binnen de Capgemini-groep kom ik niet.

De hele site is gewoon in het Nederlands, alleen de algemene voorwaarden en het privacy-statement zijn gek genoeg in het Engels. Uit deze laatste het volgende citaat:

Direct marketing and promotion. Direct marketing and/or promotional efforts by or on behalf of Capgemini may include providing you with specific information that you have requested online or providing more general information about other Capgemini offerings. When we collect Personal Data for direct marketing or promotional purposes, however, we generally offer you appropriate choices regarding the use of your Personal Data.

Het lijkt dus niet zeker dat ik geen commerciële aanbiedingen krijg als ik daar geen behoefte aan heb. En dat zou volgens mij precies andersom moeten zijn: Nee, tenzij ik hier uitdrukkelijk toestemming voor geef. En in de algemene voorwaarden lees ik de volgende beperking van de aansprakelijkheid van Dunit. Waarin een groot bedrijf klein kan zijn…

In any event, the liability of the Company for direct damages arising out of or in connection with the use, inability to use or reliance on any material contained in this site or any linked site shall not exceed the amount of Euros 1,000

Het is dus duidelijk dat we hier te maken hebben met een weinig persoonlijke aanpak door een hele grote organisatie. En dat is jammer, want juist met zo’n geheel digitale aanpak vind ik een persoonlijke aanpak wel heel prettig. We blijven sociale wezens toch?

Dan de beoordeling. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Vergeleken met Pooq vind ik Dunit net wat minder vanwege de veel minder aanwezige informatie over de opdrachten en de werkwijze. Dus geef ik 1M minder dan aan Pooq en blijven er 3M’s over als eindoordeel.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie