"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De wereldwijde uitgave aan flexkrachten: 1.850 miljard Euro

Wereldwijd wordt er zo’n 1.850 miljard Euro aan flexkrachten uitgegeven.

Bron: SIA
Bron: SIA

Staffing Industry Analysts maakt elk jaar een schatting van hoeveel er wereldwijd wordt besteed aan verschillende vormen van flex. Van uitzendkrachten tot zelfstandige interim professionals. En dat doen ze met enig gezag. Ze hebben nu een inschatting gemaakt voor 2012 en komen op een totale uitgave aan inhuur flexkrachten van het lieve sommetje van 1.850 miljard euro.

Dat bedrag is zo beetje gelijk verdeeld over de verschillende categorieën die SIA hanteert: Uitzendkrachten (TAW  [Temporary Agency Worker] + Other temps), Zelfstandige Professionals en mensen die via een ‘Statement of Work’ (SoW) werken.

SoW is in Nederland nog niet zo’n ingeburgerd begrip, al begint dat wat te veranderen. Kort gezegd is een opdracht op basis vooraf vastgestelde eindresultaten of stuksprijs, in plaats van het ‘uurtje factuurtje’-principe. Het S0W principe is terug te vinden in allen vormen van flex, van pakketbezorgers tot zware ict of consultancy projecten. Zeker in de VS wordt op het professionals niveau veel meer met het SoW principe gewerkt, ik vermoed dat dat in Nederland ook wel zal gaan toenemen.

O ja, mocht je daar aan twijfelen: SIA verwacht dat dit cijfer in 2014 en verder zal toenemen…

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts