"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zijn MOOC’s een uitkomst voor het op peil houden ‘vakmanschap’ interim professionals?

Door middel van ‘Massive open online courses’ scherpen interim professionals hun vakmanschap aan. Heleen Tours, initiatiefnemers bij Sioo, over MOOC’s.

Online opleidingenDe meeste interim professionals besteden te weinig tijd aan hun ontwikkeling via het volgen van trainingen of opleidingen. Of ze hebben geen tijd (druk in opdrachten), of ze vinden het te duur (te weinig opdrachten).

Misschien wat kort door de bocht, maar het is een veel gehoorde constatering. Bieden gratis, online opleidingen, zogenaamde MOOC’s,  dan de ideale uitkomst? Sioo denkt van wel. Daarom start Sioo binnenkort met een MOOC over ‘Organiseren en veranderen’. Wellicht een mooie gelegenheid voor interim professionals om hun vakmanschap aan te scherpen. En kennis te maken met deze nieuwe manier van leren.

Een gesprek met een van de initiatiefnemers bij Sioo van deze MOOC:  Heleen Tours. Heleen is programma manager van het professionaliseringstraject voor interim-managers ‘Interim management & Organisatieverandering van Sioo.

Massive open online courses. En gratis.

Eerst even wat MOOC’s ook al weer zijn. De afkorting staat voor Massive open online courses. Gratis en voor iedereen toegankelijk onderwijs, via internet, en aangeboden door prestigieuze onderwijsinstellingen over de hele wereld. Het is een nieuwe trend, overgewaaid vanuit de VS waar Amerikaanse topuniversiteiten eerst gewoon colleges online zetten en daarna speciaal voor internet ontwikkelde opleidingsprogramma maakten. Waar vervolgens tienduizenden zich op inschreven. Een MOOC is veel meer dan zo maar een paar YouTube filmpjes over een onderwerp. Het gaat om met elkaar kennis opbouwen, delen, netwerken. En in beginsel gratis. Wat wil je nog meer als interim professional.

Vanwaar dit initiatief?

Interim professionals maken geen onderdeel uit van een vast professioneel systeem en zijn op zichzelf aangewezen om hun vakkennis bij te houden en hun hoofd op orde. Daarnaast spelen opdrachtgevers graag op zeker en vragen ze interim-managers voor opdrachten die ze al vaker Sioo staat voor face-to-face opleiden, waarin action learning, individuele aandacht en koppeling van theorie en praktijk centraal staan. Daarnaast willen wij onze opleidingen ook blijven innoveren en sociale media daar een optimale plek in geven. Het organiseren van een MOOC is voor onszelf een action learning traject, waarbij we ons netwerk aanspreken en uitbreiden en ervaringen opdoen met de werkzame bestanddelen van sociale media in opleidingssituaties.hebben gedaan. Dit kan als neveneffect hebben dat interim-managers in een professionele impasse raken.

Sioo’s MOOC over Organiseren en Veranderen

Waar gaat de MOOC Organiseren en Veranderen precies over?

In de MOOC hebben we gekozen voor een opbouw die het veranderproces in zijn verschillende facetten aan de orde laat komen. Er is een spoor waarin mensen in kleinere groepen met elkaar werken aan eigen casuïstiek en versterking van hun profiel. Daarnaast is er een verdiepend spoor van inhoudelijke  thema’s waar iedere deelnemers vrijelijk uit kan kiezen. Hoe werkt jullie MOOC? Is het inderdaad met elkaar opbouwen van kennis?

Heleen Tours
Heleen Tours

Een MOOC, een Massive Open Online Course, is ook voor Sioo een noviteit. Vanuit Sioo hebben we een structuur ontworpen waarin theorie, het verwerken van inhoud, het uitproberen van nieuwe inzichten, het aanscherpen van je profiel en heel veel uitwisseling van kennis en ervaring een plek krijgen. We zijn druk bezig om met docenten en oud-deelnemers die de MOOC gaan begeleiden inhoud en opdrachten bij elkaar te zoeken die passen in een dergelijke virtuele leeromgeving.

De content van de MOOC moet aansluiten bij kennisverwerving en –verwerking met behulp van sociale media. De inhoud zal compacter zijn en de opdrachten erop gericht dat deelnemers zelfstandig aan de slag gaan en daarbij het MOOC netwerk gebruiken. Hoe de MOOC gaat werken gaan we eind oktober in de praktijk meemaken.

Is een MOOC helemaal tijd en plaats onafhankelijk? Kan ik participeren op momenten dat het mij uitkomt?

De MOOC duurt zes weken, dus als je in die zes weken geen tijd en ruimte kunt vinden om te participeren, dan heb je de boot gemist. Er zijn programmaonderdelen tijdens de MOOC (bijvoorbeeld webinars of skypesessies) die wel tijdgebonden zijn, maar de meeste inhoud van de MOOC kan je individueel, vanaf je eigen laptop, tot je nemen op momenten die jezelf het beste uitkomen (in de randen van de dag, op weg naar het werk in de trein).

Facilitators voor aanjagen interactie

Sioo staat toch juist ook bekend om de interactie tijdens jullie opleidingen. Gaat dat wel werken online?

Daarom hebben we gekozen voor een breed spoor van thema’s op inhoud, waarin iedereen kan aanhaken en afhaken. Dit geeft ook interactie, maar kent niet de intimiteit die we in onze opleidingen inbouwen. Daarnaast is het tweede spoor dat mensen in groepen van tien indeelt, die gedurende de looptijd van de MOOC met elkaar optrekken onder begeleiding van een facilitator.

Wat is de rol van jullie docenten en begeleiders?

Docenten en oud-deelnemers treden op als facilitators. Een groot aantal begeleidt de kleine homegroups en heeft dus een coachende rol en loopt met een klein groepje deelnemers op gedurende de hele MOOC. Andere facilitators begeleiden thema’s en dat vraagt een meer inhoudelijke rol in het aanleveren van inzichten en theorie en het aanjagen en prikkelen van de inhoudelijke uitwisseling. Weer andere facilitators leveren een bijdrage aan het verlevendigen van de open discussiefora.

Alles is maar gratis tegenwoordig. Dat kan toch eigenlijk helemaal niet. Is zo’n MOOC niet stiekem een marketingtruc?

MOOC is voor ons innovatieplatform en, eerlijk is eerlijk, als de MOOC Sioo’s naamsbekendheid vergroot dan zijn we daar heel blij mee. Er zit echter nergens een doorklikfunctie die je een fuik in laat zwemmen of die je uiteindelijk geld gaat kosten of je vraagt: ’Als je een certificaat wilt, dan kost dat….’

Is het beeld dat interim professionals, of eigenlijk alle professionals, minder investeren deze tijd in hun ‘vakmanschap’?

Het is zeker voor interim professionals die dubbel betalen voor opleiden (geld uit hun eigen zak en eigen tijd = gederfde inkomsten) pittig in deze tijden om te investeren in opleidingen, vooral als ze geen opdracht hebben. Sioo hoopt met het aanbieden van een MOOC ook hierin een bijdrage te leveren, zodat professionaliseren in crisistijd niet tot stilstand komt, maar op een innovatieve manier dichterbij wordt gebracht.

Nieuwsgierig en/of meedoen? Kijk op  de website van Sioo.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

 1. Ik kan iedereen aanraden eens een kijkje te nemen en deel te nemen aan dit nieuwe fenomeen. Het afgelopen jaar heb ik in totaal drie MOOC gevolgd. Daarvan heb ik er twee met veel plezier doorlopen en met succes afgerond. Deze MOOC’s waren zeer uitdagend, leerzaam en informatief. Halverwege de derde MOOC ben ik gestopt; er was geen doorkomen aan (saaie stof en monotoon en gepresenteerd). SIOO staat voor een grote uitdaging. Succes! Er is trouwens genoeg variatie en concurrentie. Via https://www.coursera.org/ is er een groot aanbod van MOOC’s van gerenommeerde universiteiten van over de hele wereld.

 2. MOOC’s vormen een andere wijze van leren, lós van tijd en plaats, pull i.p.v. push, dynamisch i.p.v. statisch.

  MOOC’s zijn momenteel nogal een hype, met alle negatieve kanten van dien : veel misvattingen, en commerciële bedrijven die zo snel mogelijk de markt proberen te beheersen, waaronder Coursera.
  In dat opzicht zijn de overeenkomsten treffend met hetgeen ooit de ‘Internet-hype’ was.

  Er zijn diverse vormen van MOOC’s en het concept wordt door diverse aanbieders niet altijd even gelukkig neergezet.
  Een ‘remote blackboard’ of het voorlezen van een presentatie heeft níets te maken met MOOC. Onzuivere discussies over open vs. gratis, en deelname vs. certificaten versterken het beeld van een hype ten onrechte.
  Ten onrecht, want MOOC doen al jaren goede dienst.

  Beste advies is : je licht opsteken, kritiek op MOOC met een pondje zout nemen, niets betalen tenzij er een tastbare tegenprestatie is.
  Maar vooral : plezier hebben aan leren op eigen voorwaarden.

  Zie o.a. :

  Gratis cursussen van de Open Universiteit
  http://www.ou.nl/eCache/DEF/2/19/943.html

  MOOC TU Delft
  http://www.tudelft.nl/en/study/online-education/massive-open-online-courses-moocs

  625 Free MOOCs from Great Universities (Many Offering Certificates)
  http://www.openculture.com/free_certificate_courses

  Massive open online courses (MOOC’s)
  http://www.surf-academy.nl/programma/event/?id=481

  MoocGuide
  http://moocguide.wikispaces.com/0.+Home+Intro+to+MOOC