"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Marktonderzoek: Forse daling opdrachten Zzp’ers.

Resultaten van het halfjaarlijks marktonderzoek onder interim professionals van Interimpuls. Is de bodem bereikt?

9034764_sInterimpuls onderzoekt elk half jaar de situatie en de verwachtingen voor de interim-markt. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste bevindingen uit alweer het 7e onderzoek. In het onderzoek blikken deelnemers terug op het eerste helft van 2013 en geven hun verwachtingen voor de rest van het haar.

Forse daling omzet. Stabilisatie verwacht

De omvang van de opdrachtenportefeuille is voor de tweede keer in successie gedaald, nu van 61 % naar 56 %. Ten opzichte van de lichte daling vorig half jaar, is er nu een forse daling van 9 %. Het licht stijgende uurtarief heeft een daling van de omzet niet kunnen voorkomen. De Interim Markt Index (indicatie van de omzet) kwam uit op 50,2 in vergelijking met 54 in de 2e helft van 2012.

De hoger opgeleide zip-ers verwachten dat de markt zich stabiliseert en in de 2e helft van 2013 geen verdere daling optreedt in de omvang van de opdrachtenportefeuille. Omdat de verwachting is dat het uurtarief licht zal dalen, zal de Interim Markt Index naar verwachting van de interim professionals voor de 2e helft van 2013 lager uitvallen.

Grootbedrijf grootste opdrachtgever en beste betaler

In omvang van soort opdrachtgever zijn er geen hele grote verschillen tussen het MKB, Grootbedrijf en Publieke sector. Het Grootbedrijf is dit keer met 34 % de grootste opdrachtgever, de publieke sector met 25 % de kleinste. Het Grootbedrijf betaalt het beste, de Publieke Sector het laagst.

2e opeenvolgend half jaar lichte tariefstijging

De uurtarieven zijn voor de tweede keer op rij licht gestegen naar € 89,47 euro (exclusief btw). Ondanks deze stijging is dit nog 3,2 % onder het gewenste minimumtarief. De lichte stijging is mogelijk te verklaren doordat in deze moeilijke markt vooral de specialisten c.q. experts aan het werk blijven en deze weten hun uurtarief, vanwege de continue vraag) over het algemeen op het gewenste niveau te houden. Voor de 2e helft van 2013 is de verwachting dat het uurtarief weer licht zal gaan dalen naar € 88,13.

Eigen netwerk veruit belangrijkste bron van opdrachten

Het eigen netwerk blijft voor de interim professional met 61% de grootste bron om opdrachten te krijgen. 55 % is voor opdrachten volledig afhankelijk van het eigen netwerk. Het intermediair is goed voor 22% van de opdrachten voor de zip-ers.

Zip-er is fulltime ondernemer

5 % van de zip-ers had een (parttime) dienstverband naast de interim-werkzaamheden. De zip-er maakt dus een duidelijke keuze voor het volledige ondernemerschap. Toch heeft 26 %  overwogen om een vast dienstverband aan te gaan, in vergelijking tot 24 % vorig half jaar

Auto favoriet vervoersmiddel

De zip-er reist gemiddeld 1 uur enkele reis naar zijn opdracht. 10 % werkt vanuit huis. Van de groep die niet vanuit huis werkt, reist 86 % met de auto en de overige 14 % reist met het openbaar vervoer.

Het volledige onderzoek is te downloaden op website van Interimpuls. 

Marc van Heese is mede-oprichter van Interimpuls, een initiatief waarmee opdrachtgevers en zelfstandige interim professionals rechtstreeks zaken met elkaar kunnen doen en waarin Interimpuls administratief kan ondersteunen. Op basis van opgedane ervaring heeft hij een duidelijke visie ontwikkeld over welke kant de interim-markt opgaat en zou moeten opgaan. Bekijk alle berichten van Marc van Heese

Eén reactie op dit bericht