"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De kunstenaar van de toekomst?

authenticRecentelijk had ik een gesprek met een goudsmid. Ik vroeg haar, geek die ik ben, of ze al wel eens naar een 3D printer had gekeken en hoe ze dacht dat dit effect had op haar beroep. Het antwoord was, zoals ik had verwacht, dat ze een kunstenaar was, een artiest, en dat dat altijd gewaardeerd zou worden. Iedereen kon immers met een 3D printer sieraden maken. Ik zei tegen haar dat ik dat niet kon, omdat ik geen verstand van sieraden had en niet van 3D ontwerp en vroeg haar of ze dus wel eens met 3D printers iets had gemaakt. Nee, dat had ze niet, want ze kon niet met die programma’s overweg. Maar… iedereen kon het toch?

De reden dat ik het deze jonge dame vroeg was omdat ik niet lang daarvoor een presentatie had gehad van een goudsmid, die naast haar traditionele werk ook met 3D printing aan de slag was gegaan. Ik vond dat fascinerend. Ze had verteld dat ze nu dingen kon maken waar ze vroeger enkel van kon dromen, eenvoudigweg omdat bepaalde vormen niet handmatig te maken zijn. Ze gebruikte nog steeds veel goud bij het printen, maar ook andere materialen.

De eerste goudsmid was nog steeds niet overtuigd. Want ze was nu een kunstenaar, een artiest. En iedereen kon toch leren met een 3D programma om te gaan. Deze vrouw was ook docente, dus ik zei: maar iedereen kan dan toch ook leren om goudsmid te worden? Daar zijn toch ook cursussen voor? Ja, maar dan had je nog steeds mensen met talent, en met minder talent. Ik vroeg haar of ze niet dacht dat dat ook zou gelden voor hetzelfde ontwerp, maar dan voor een 3D printer?

Ik dacht terug aan een gesprek dat ik jaren geleden met een van mijn beste vrienden had over een vergelijkbaar onderwerp. Het ging over muziek en elektronische muziek. Als rocker vond ik elektronische muziek niet echt muziek. Iedereen kon het maken. Waarop mijn vriend vroeg, maar waarom zijn er dan zo weinig die zoveel miljoenen verdienen? Als het geen kunst is, en iedereen kan het, waarom vliegen mensen als Tiësto en Armin van Buuren dan de wereld over voor miljoenen en kan niet iedereen dat? Natuurlijk is dat net zo goed een kunst als gitaar spelen of drummen. En hij had gelijk.

Hetzelfde geldt voor goudsmeden met 3D printers. Iedereen kan leren om een 3D printer aan te sturen, net zo goed als iedereen de basistechnieken kan leren van goud smeden. Er is echter een bepaald talent en doorzettingsvermogen voor nodig om kunst te maken.

Digitale kunst is ook kunst. En de beroepen van de toekomst hebben heel veel overeenkomsten met kunstenaars. Het gaat immers om iets nieuws en unieks creëren waar mensen geld voor over hebben. Als het namelijk gemiddeld en repeterend is, nemen machines het werk wel van je over.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

Eén reactie op dit bericht

  1. Heel goed en leuk stukje!

    3D Tekenen en 3D printers zijn slechts een stuk gereedschap om sneller, productiever en soms mooiere sieraden mee te kunnen creëren. Vakmanschap en vormgevoel blijft belangrijk. Als je niet weet aan welke voorwaarden een mooi ontwerp moet voldoen (juiste verhoudingen, productieproces zoals montage en afwerking) wordt het ook helemaal niets.

    Dergelijke reacties zoals van deze dame hoor ik bijna dagelijks. Vaak komt het ook voort uit een stukje angst voor de computer omdat er nieuwe vaardigheden aangeleerd moeten worden en je omringen met tastbaar gereedschap (want die planeerhamer ligt zo lekker in de hand) is voor een grote groep een veilig en herkenbaar gevoel.

    3D tekenen en produceren met een 3D printer is gewoon intelligent edelsmeden 😉