"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ondernemen vanuit een ander perspectief!

Indringende column van PZO voorzitter Esther Raats. Met wijze lessen over keuzes maken, gezondheid en verzekeringen.

esther persfoto januari 2013 - 1 staandEen column van mij dit keer met een iets andere strekking dan ik gewend ben te schrijven.

Als voorzitter van PZO bepleit ik al jaren dat iedere zzp’er periodiek een persoonlijke financiële analyse zou moeten maken. Voldoet de voorziening voor uw oudedagsvoorziening nog? Hoe zit het met de aansprakelijkheid? En sluit de arbeidsongeschiktheidsverzekering nog aan bij de huidige situatie?

Een aantal jaren geleden heb ik mijn eigen advies ter harte genomen. Zoals meer ondernemers wilde ik ook voorzieningen treffen, mocht het onverhoopt mis gaan. Na stevig inlezen, goed advies te hebben ingewonnen en hoge premies tegen elkaar af te hebben gewogen, maakte ik een keuze. Een passende AOV werd afgesloten.

Natuurlijk dacht ik net als velen van u dat het een polis was waar ik geen gebruik van zou hoeven maken. In het bijzonder dacht ik dit wanneer de jaarlijkse premie betaald moest worden. Tegelijkertijd was ik nog meer gedreven in de strijd om verzekeringsproducten op de wensen van zzp’ers aan te laten sluiten. De mogelijkheid tot het betalen van soms hoge premies moet wel opgehoest kunnen worden en dit is niet voor alle zzp’ers weggelegd. Ik realiseer me maar al te goed dat ik bevoorrecht ben dat ik het kan betalen.

Mijn eigen aanbeveling en oproep bleek nimmer duidelijker dan nu! De zaken gaan goed en toch voelde ik mij vreemd begin 2013. Onderzoek volgde met als eindresultaat een bezoek aan de neuroloog. Deze keek bedenkelijk, gaf aan extra tijd te hebben ingeruimd op haar spreekuur, hetgeen ik apart vond. Empatisch en meelevend werd mij verteld dat mijn MRI scan de ziekte MS had aangegeven. Details over de emoties die mijn man en mij overspoelden zal ik u besparen. Naast deze emotionele achtbaan, flitsten alle zaken door mij heen.

Ik ben aan de slag gegaan om mijn (werkzame ) leven anders in te vullen. Zaken loslaten, meer verantwoordelijkheid verdelen. Hoe zet ik de energie die ik heb optimaal in? Wanneer geef ik wel of beter niet als voorzitter van PZO of plaatsvervangend SER lid acte de présence?

Het idee begint langzaam te wennen. Mijn man, kinderen, familie en vrienden zijn fantastisch. MS heb ik niet alleen. De tijd zal leren hoe mijn MS zich ontwikkelt. Mijn artsen stellen hun expertise beschikbaar. Met hun steun en die van de assurantietussenpersoon, die geweldig is, heb ik er vertrouwen in om deze voor mij onbekende reis aan te gaan.

Ik begin een balans te vinden. Wat ik kan, doe ik samen met het PZO team, nog steeds met dezelfde bevlieging en overtuiging en in het belang van ondernemende zzp’ers. Mijn talenten verdwijnen immers niet door deze aandoening, dat is geruststellend heb ik gemerkt.

Mijn energie moet ik echter leren te verdelen. Het leven heeft mij plotseling een spoedcursus ‘balanceren’ aangereikt. Eigenlijk geldt voor iedereen “doe wat je energie geeft, ga om met mensen die je leven verrijken, voer opdrachten uit waar je achterstaat en laat onnodige ballast los”. Ik moet nog kritischer zijn, maar wat is dat moeilijk.

Mijn oproep aan zzp’ers kan niet hartgrondiger; maak uw jaarlijkse financiële analyse. En stel uzelf de vraag: welke risico’s kan en/of wil ik zelf niet dragen en overweeg deze risico’s te verzekeren. Dit geldt overigens niet alleen voor het arbeidsongeschiktheidsrisico maar zeker ook voor het overlijdensrisico! Er zijn financiële producten die ondernemers goed ondersteunen. Niet goedkoop maar zeker waardevol.

Mijn ondernemersdrive geeft mij de ambitie hier sterk(er) doorheen te komen.

Esther Raats-Coster
Voorzitter PZO

PZO is één van de grootste belangenbehartigers voor zelfstandige ondernemers en heeft de wens het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen. Bekijk alle berichten van PZO

Eén reactie op dit bericht

  1. Lieve Esther,
    Wat een moedige column van de voorzitter PZO. Jouw persoonlijk ziektebeeld afgezet tegen de oproep aan zzp-ers hun eigen financiële analyse te blijven maken. Still going strong! Houd moed.