"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bureaus in flexmarkt geven toekomst nog niet meer dan mager zesje.

De tweede FlexVertrouwenIndex van Dzjeng & FaseVijf laat zien dat de bureaus in de flexmarkt iets positiever zijn over de toekomst. Ze geven de toekomst het rapportcijfer 6,2, tegen 6,1 in het eerste index. Toch blijven ze constateren dat het herstel fragiel is. Volgens de deelenmers aan de index blijven werkgevers – hun opdrachtgevers – zeer onderzeker over de toekomst. Dat betekent minder behoefte aan vast personeel; wel meer flexpersoneel waar ze wel minder voor willen betalen.

Een paar cijfers die er uit springen: Middelgrote bureaus zijn positiever dan kleine of (hele) grote bureaus. Bureaus gericht op het hoger beroepsniveau scoren negatiever. En dat bureaus gericht op Werving & Selectie (5,5) beduidend minder positief zijn dan bureaus gericht op payrolling.

Cijfers

Het volledige verslag van het de index is hier te vinden:  Terugkoppeling – FlexVertrouwenIndex juni-augustus 2013. Enkele hoofdpunten:

De verschillen per sector/focusgebied:

  • Middelgrote bureaus en werkmaatschappijen geven de toekomst een iets hoger cijfer dan de kleine en de (zeer) grote bureaus (ongeveer een half punt). T
  • Er bestaat ook een verschil tussen bureaus als wordt gekeken naar het beroepsniveau waarvoor zij bemiddelen: de bureaus die vooral bemiddelen op het elementair of laag beroepsniveau zijn met een 6,5 positiever dan de rest.
  • Bureaus die primair gericht zijn op detachering of op werving & selectie geven de toekomst met een 5,9 resp. een 5,5 een wat lager cijfer, bureaus die meer gericht zijn op payrolling zien de toekomst met een 6,5 rooskleuriger tegemoet.
  • De bureaus die bemiddelen naar informatica informaticafuncties functies zijn met gemiddeld een 7,0 het meest enthousiast enthousiast over de toekomst. De bureaus die personeel leveren aan Bouwnijverheid zijn duidelijk het minst positief positief en geven de toekomst een 5,2.

Enorme onzekerheid over de toekomst, maar meer optimisme waargenomen. Lichte daling van de werkgelegenheid verwacht, in combinatie met blijvende stijging van de vraag naar tijdelijk personeel:

  • Ondernemersklimaat – maar liefst 80% ervaart 80% ervaart onzekerheid bij klanten, per saldo ervaart 3% (zeer veel) optimisme bij klanten. Dit laatste is een verbetering t.o.v. het vorige kwartaal, toen per saldo 2% (zeer veel) pessimisme ervoer bij klanten.
  • Werkgelegenheid – 57% verwacht gelijkblijvende werkgelegenheid bij werkgevers in Nederland, per saldo verwacht 5% een daling van de werkgelegenheid. Dit is een verslechtering t.o.v. het vorige kwartaal, toen per saldo 4% een stijging verwachtte.
  • Vraag naar (tijdelijke) werknemers – 43% verwacht dat de vraag naar tijdelijke werknemers door werkgevers gelijk zal blijven, per saldo verwacht 23% (lichte) (lichte) groei van de vraag. Dit is een verbetering t.o.v. het vorige kwartaal, toen per saldo 19% (lichte) groei verwachtte.
  • Margepercentage – 61% verwacht dat de marge op geleverde tijdelijke werknemers gelijk zal blijven, per saldo verwacht 21% een daling van de marge. Dit is een verbetering t.o.v. het vorige kwartaal, toen per saldo 31% een daling verwachtte.

verwachting groei werkgelegenheid zzp flex_fvi_dzjeng

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts